Udland

Medie: Styrmand på dødsfly løj om sit job for lægerne

Den tyske styrmand Andreas Lubitz, der styrede et Germanwings-fly ind i de franske alper i sidste uge, løj angiveligt om sit job under forskellige lægebesøg.

Andreas Lubitz bildte lægerne ind, at han var på sygeorlov i stedet for at fortælle sandheden om, at han stadig var aktiv pilot. Det skriver Bild.

Kilder tæt på efterforskningen siger til den tyske avis, at 27-årige Lubitz havde søgt lægehjælp, fordi han havde problemer med øjnene. Selvom Lubitz informerede lægerne om jobbet som pilot og også i nogle tilfælde om arbejdsgiveren Germanwings, så forsøgte han med vilje at skjule det faktum, at han stadig fløj passagerfly.

Ifølge Bild har dokumenter fra efterforskerne også afsløret, at Lubitz var involveret i en trafikulykke i slutningen af 2014. Han kom angiveligt til skade, da airbaggen blev udløst, og har klaget over synsproblemer siden.

Styrmandens motiv er uklart. Efterforskerne prøver stadig at finde ud af, hvorfor styrmanden låste kaptajnen ude af cockpittet, overtog styringen i Airbus A320-maskinen og sendte sig selv og 149 mennesker i døden, da flyet hamrede ind i en bjergvæg med 700 kilometer i timen.

For flere år siden - før Andreas Lubitz fik sin flyvelicens - var han i længere psykoterapeutisk behandling for depression og selvmordstanker. 

Torsdag kom det frem, at han i dagene op til flystyrtet havde søgt på internettet efter selvmordsmetoder. Lubitz forsøgte også at få mere at vide om cockpitdøre og sikkerhedsforanstaltningerne ved dem. Oplysningerne havde efterforskerne fundet på styrmandens computer.

Passagerflyet fra Germanwings styrtede ned 24. marts.

Her kan du få et overblik over Germanwings-flyets tur fra Barcelona til Düsseldorf, indtil det styrtede ned i Sydfrankrig.

Sagen kort:

  • En Airbus A320 fra det tyske lavprisselskab Germanwings med flynummer 4U9525 lettede fra Barcelona 09.55 dansk tid tirsdag d. 24. marts. Skulle være landet i Düsseldorff kl. 11.55.
  • Flyet steg planmæssigt til en højde på 38.000 fod. Klokken 10.47 forsvandt flyet fra radaren.
  • Iføle Radar24 dykkede flyet til under 10.000 fod på mindre end ti minutter. Det svarer til 9,1 km. Flyet styrtede.
  • Nedstyrtningstedet var i det svært tilgængeligt område Les Trois Eveches, som ligger nordøst for byen Digne-les-Bains.
  • De sorte bokse blev fundet onsdag. Svært beskadiget. 
  • Kun én pilot var tilstede i cockpittet. Den anden forsøgte at sparke døren op.
  • Andenpiloten, Andreas Guenter Lubitz, drejede flyet i jorden med vilje.
  • Ifølge den franske anklager forsøgte kontroltårnet flere gange at komme i kontakt med flyet, ligesom andre fly i området blev bedt om at forsøge at tage radiokontakt til flyet. Ingen af forsøgene blev besvaret. 
  • 144 passagerer og seks besætningsmedlemmer er afgået ved døden.