Udland

FN-chef om Syrien: Værste humanitære krise i vor tid

Fire ud af fem syrere lever i fattigdom og elendighed, siger FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, der deltager i en international konference i Kuwait om den humanitære krise i Syrien.

- Det er den værste humanitære krise i vor tid. Syrien har mistet næsten fire årtiers menneskelig udvikling, siger Ban Ki-moon.

På donorkonferencen har Kuwaits emir tirsdag meddelt, at emiratet vil give en halv milliard dollar (op mod 3,5 milliarder kroner) til Syrien.

- Jeg er glad for at kunne love 500 millioner dollar fra Kuwaits regering og private sektorer til støtte for de humanitære bestræbelser i Syrien, siger emiren, Sabah al-Ahmad al-Sabah.

- Vi står over for den største humanitære katastrofe i menneskets moderne historie, siger emiren.

FN har i en appel til det internationale samfund opfordret til, at der i alt bliver rejst 8,4 milliarder dollar til den humanitære indsats i Syrien i år.

Der deltager delegerede fra 78 nationer på konferencen.

- Hvis vi ikke får rejst de penge, som ifølge FN er nødvendige, vil vi se en rædselsvækkende og farlig, humanitær katastrofe, siger Abdullah al-Maatuq, som er FN's særlige udsending for humanitære anliggender.

Før konferencen i Kuwait lovede omkring 40 internationale private organisationer at give 506 millioner dollar - omtrent det samme beløb som Kuwait.

FN sagde i en rapport i sidste uge, at 7,6 millioner syrere er fordrevet fra deres hjem i Syrien. Derudover har 3,9 millioner søgt tilflugt i nabolandene.

- Hver dag bringer mere død, mere flugt og ødelæggelse, skriver FN.

Danmark har givet tilsagn om 250 millioner kroner i 2015 til de syriske ofre. Det er 50 millioner kroner mere, end der blev givet i 2014.

Mindst 76.000 mennesker blev dræbt i landet sidste år. I alt er der blevet dræbt 215.000 siden marts 2011, mens omkring 850.000 er blevet såret.