Udland

Tantholdt i Nigeria: Boko Haram vil skræmme vælgere

Det er dagen før dagen i Nigeria.

Lørdag skal det måske mest imødesete valg i landets historie afvikles efter at være blevet udsat fra februar.

- For første gang nogensinde til et nigeriansk valg er der en reel modkandidat, fortæller TV 2's korrespondent Rasmus Tantholdt fra hovedstaden Abuja.

Men udsigten til et fair og demokratisk valg er blokeret af militante islamister med automatrifler. Terrorgruppen Boko Harams hærgen er nemlig det helt centrale punkt i valgkampen, og ikke mindst forud for valgdagen spøger gruppen.

- Boko Haram har udpeget valget som et mål, og de vil forhindre det i at blive gennemført. De forsøger at skræmme vælgerne fra at stemme ved at garantere en række angreb, fortæller Rasmus Tantholdt.

Præsident har skuffet i terrorkamp

Valget står mellem den siddende præsident, den kristne Goodluck Jonathan, der har haft magten siden 2010, og 13 andre kandidater. Særligt muslimske Muhammadu Buhari har ifølge Rasmus Tantholdt gode chancer for at udfordre Jonathan.

Og netop Boko Haram er en vigtig grund til, at præsidenten er sårbar.

- Han har tidligere lovet, at han bare lige skulle bruge lidt tid, så ville han udrydde Boko Haram fra landkortet. Men faktum er, at de stort set kontrollerer et ligeså stort område, som de hele tiden har gjort, fortæller Tantholdt.

Derfor er der også rustet massivt op på sikkerheden forud for valget. Grænserne er blevet lukket og særligt i de hårdt ramte områder i landets nordøstlige del, er det stort set umuligt at bevæge sig rundt.

- Man er meget opsat på at forhindre, at valgdagen bliver skæmmet af angreb, siger Rasmus Tantholdt.

Hård religiøs retorik

At Boko Haram er en muslimsk gruppe, har også haft effekt på debatten i den øvrige valgkamp. Retorikken mellem kristne og muslimer er meget skarp, og Rasmus Tantholdt fortæller, at de fleste vælgere vil stemme ud fra deres religiøse overbevisning i stedet for deres politiske holdninger.

- Kandidaterne bruger religion til at skræmme. For eksempel siger Goodluck Jonathan, at Buhari vil indføre sharia-lov, selvom han aldrig har sagt noget om det. Så der er mange andre temaer i valgkampen, som Boko Haram skygger for, fortæller korrespondenten.

Rasmus Tantholdt fortæller desuden, at den siddende præsident er stor favorit til at vinde, selvom der for første gang er en reel udfordrer.

Boko Haram

Den radikale islamistiske bevægelse Boko Haram blev grundlagt i 2002 og kæmper en blodig kamp for at omdanne Nigeria til en islamisk stat. Eller alternativt at løsrive Nigerias nordlige, muslimske delstater og skabe en islamisk stat her.

Bevægelsens officielle navn er Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad. Det betyder frit oversat "Folkets Komite til fremme af Profetens Lære og Jihad". I hele verden er bevægelsen imidlertid kendt som Boko Haram, hvilket betyder "Vestlig uddannelse er en synd" på et lokalt sprog. Tilnavnet skyldes bevægelsens fanatiske modvilje mod vestlig uddannelse, især til piger.

Gruppen indledte en våbnet kamp i 2009, og har siden gennemført en række meget blodige angreb på landsbyer og skoler i det nordlige og nordøstlige Nigeria, hvor flere tusinde mennesker er blevet dræbt.