Udland

Saudi-Arabien rykker militære styrker til Yemens grænse

Den shiamuslimske Houthi-gruppe støttet af allierede styrker har onsdag angrebet og indtaget en flybase i det sydlige Yemen kun 60 kilometer fra Aden. Samtidig mobiliserer Saudi-Arabien store militære styrker ved grænsen.

Det oplyser kilder og lokale beboere.

Det er den stor flybase al-Anad, som er angrebet. Den var forsvaret af soldater, der er loyale over for præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi, som har søgt tilflugt i Aden.

Ifølge lokale beboere står Houthi-militsen onsdag middag lokal tid kun 40 kilometer fra Aden, og det truer med at udløse en større krig på Den Arabiske Halvø.

Houthi-militsen har i løbet af en række måneder tilkæmpet sig kontrollen over store dele af det nordlige Yemen og har overtaget hovedstaden Sanaa.

Præsident Hadi, der støttes af USA, satte de i husarrest, men det lykkedes ham at flygte til havnebyen Aden.

Amerikanske embedsmænd siger tidligt onsdag, at Saudi-Arabien er i gang med at rykke tunge våben, herunder artilleri, til områder, der støder op til den yemenitiske grænse.

Den militære mobilisering kommer, efter at Houthi-militsen er rykket længere sydpå.

I weekenden indtog de shiamuslimske soldater den centrale by Taiz, og turen er nu kommet til flybasen al-Anad.

En amerikansk embedsmand betegner Saudi-Arabiens militære mobilisering for "betydelig", og antyder, at et saudisk flyangreb kan blive en realitet, hvis Houthi-gruppen angriber den sunnimuslimske præsidents tilflugtssted Aden.

Analytikere påpeger, at det kan blive en krig per stedfortræder, for den shiamuslimske milits støttes af Iran, mens Saudi-Arabien og de angre sunnimuslimske lande på Den Arabiske Halvø støtter præsident Hadi, som har siddet ved magten i tre år.

- Saudierne er dybt bekymret for, hvad de ser som en iransk bastion i en fejlslagen stat langs deres grænser, sagde den amerikanske ambassadør i Yemen, Matthew Tueller, for få dage siden.