Soldat indrømmer: Vi dræbte civile afghanere for sjov

16x9
Jeremy Morlock Foto: Getty Images

En amerikansk soldat har erkendt sig skyldig i at være del af et såkaldt ”kill team”, som med fuldt overlæg har dræbt civile afghanere for sjov. 23

En amerikansk soldat har erkendt sig skyldig i at være del af et såkaldt ”kill team”, som med fuldt overlæg har dræbt civile afghanere for sjov.

23-årige Jeremy Morlock har fortalt en militærdomstol, at han personligt har været med til at dræbe tre civile afghanere. ”Planen var at slå folk ihjel, dommer”, sagde Morlock efter sin tilståelse.

Retssagen har skabt overskrifter verden rundt, og flere af Morlocks videofilmede afhøringer er blevet vist på amerikansk tv. Heri fortæller Jeremy Morlock detaljeret, hvordan han og medlemmer af hans Stryker-brigade fingerede kampsituationer, så de kunne dræbe civile afghanere, der på ingen måde var en trussel for dem.

Fire andre soldater fra Morlocks brigade står til at blive afhørt i den kontroversielle sag.

Sagen er blevet kaldt en pr-katastrofe for amerikansk militær, og sammenlignes med sagen fra det irakiske fængsel Abu Ghraib, hvor det kom frem, at flere irakiske fanger var blevet tortureret og mishandlet af amerikanske soldater.

Det tyske magasin Der Spiegel har i denne uge offentliggjort billeder af Morlock og nogle af hans soldaterkammerater, som poserer med liget af en afghansk dreng, som var det et jagttrofæ. Billeder som soldaterne selv har taget efter drabene.

Nogle af soldaterne skal angiveligt have beholdt ligdele fra de dræbte civile – blandt andet et kranie – som souvenir.

Det amerikanske militær har i en udtalelse til sagen og fotografierne undskyldt over de dræbtes pårørende.

Drabene på de civile i Afghanistan skulle blandt andet være sket på opfordring fra en overordnet, sergent Calvin Gibbs.

Jeremy Morlock står til en fængselsstraf på mindst 24 år - med mulighed for prøveløsladelse efter syv år.