Udland

Isbjørn angreb sovende turist

En tjekkisk turist fik i dag sit livs forskrækkelse, da han vågnede i sit telt på Svalbard i Norge. Da han slog øjnene op, stod der en isbjørn inde i teltet.

- Vi lå og sov i teltet, og da jeg vågnede, stod isbjørnen ovenpå mig, fortæller den 37-årige Jakub Moravec fra hospitalet til norske NRK.

- Den bevægede sig med det samme mod mit hoved. Heldigvis skød min kollega den, fortæller Moravec.

Zuzanna Hakova, der også var med på turen, fortæller, at hendes mor skød isbjørnen tre gange med sin revolver.

- Vi vågnede ved, at nogle råbte ”bjørn! bjørn” fra det andet telt. Vi havde en riffel uden for teltet og en revolver inde i teltet. Dem, der blev angrebet havde ingen chance for at få fat i deres våben, så min mor tog sin revolver og skød bjørnen tre gange, fortæller Zuzanna Hakova.

Svalbard er en øgruppe i det nordligste Norge, der er kendt for dens mange isbjørne. De omkring 2500 indbyggere på øerne er vant til, at de omkring 3000 isbjørne ofte kommer tæt på – og at de jævnligt må affyre advarselsskud for at jage de nærgående bjørne væk.

Jakub Moravec bliver nu behandlet for skader i sit ansigt og på sin arm på hospitalet i Longyearbyen, der er øgruppens hovedby. Herfra kan han fortælle, at han i selve øjeblikket slet ikke havde tid til at være bange.

- Mens det skete, tænkte jeg på andre ting, nemlig at redde mit hoved.

Gruppen af tjekkiske turister var rejst ud i det barske naturlandskab for at finde det perfekte sted til at se fredagens solformørkelse.

I løbet af de seneste 40 år har der været fem alvorlige episoder, hvor isbjørne har angrebet mennesker på Svalbard. Det seneste angreb fandt sted i 2011, hvor en 17-årig britisk skoleelev blev dræbt.