Steffen Jensen: Netanyahus sejr vækker vrede hos palæstinenserne

Efter tirsdagens parlamentsvalg i Israel står det onsdag morgen klart, at valgets vinder er den nuværende premierminister Benjamin Netanyahu.

Netanyahus konservative parti Likud fik således 30 pladser ud af 120 i det israelske parlament, Knesset.

Likuds resultat ligger langt over prognoserne før valget, og taberen må siges at være Isaac Herzog fra centrum-venstre-partiet Zionistisk Union, der ellers var spået gode vinderchancer. Unionen endte med 24 pladser i parlamentet.

Benjamin Netanyahu og Likud har ikke nok mandater til selv at danne regering, og partiet er derfor afhængig af de mindre partier. Derfor bliver det nu spændende at se, hvordan Likud vil sammensætte sin regering, fortæller TV 2's korrespondent i Jerusalem, Steffen Jensen.

Ifølge Steffen Jensen er valgsejren ikke kun en torn i øjet på Zionistisk Union, men også på de mange palæstinensere i Israel og de besatte områder på Vestbredden og i Gaza. Yderligere mener han, at premierministeren har sat sit forhold til omverdenen mange år tilbage:

- Han har ødelagt forholdet til Det Hvide Hus og præsident Barack Obama, og han har hængt en række europæiske lande, blandt andet Skandinavien, ud for at finansiere kampen imod ham her i Israel.

- Og han har altså også undervejs sagt, at der ikke kommer en Palæstinensisk stat, hvis han bliver premierminister. Og det gør han, hvilket naturligvis betyder, at vreden og frustrationen blandt palæstinenserne vokser. Så må vi bare vente på at se, på hvilket måde den kommer til at eksplodere og udløse sig, den vrede, siger Steffen Jensen.

Netanyahu har sagt, at han ønsker en samlingsregering, hvor der også er plads til Zionistisk Union.