Udland

Kæmpe pilrokke: Tv-vært fanger verdens største ferskvandsfisk

Amerikanske Jeff Corwin fik lidt af en fangst på krogen, da han i sidste uge sejlede rundt på Mae Klong-floden i Thailand i forbindelse med et nyt naturprogram.

Tv-værten fiskede en kæmpe pilrokke op af vandet med en vægt, der ifølge National Geographic  formentlig gør den til verdens største ferskvandsfisk, som nogensinde er fanget.

I den nyeste version af Guinness Rekordbog er indehaveren af denne titel en Kæmpe Mekong malle på godt 300 kilo, men Jeff Corwins pilrokke estimeres til at veje mellem 318 og 363 kilo.

Det fortæller Nantarika Chansue, professor ved Chulalongkorn-universitetet i Bangkok, som undersøger pilrokken nærmere.

Hun tilføjer over for National Geographic, at den måler 4,3 meter i længden og 2,4 meter i bredden, hvilket er langt over det normale for en pilrokke.

Det tog Jeff Corwin og hans hjælpere flere timer at få den store pilrokke hevet ind mod land, hvor han entusiastisk fortalte om fangsten.

Se video derfra øverst i artiklen.

Senere på året kan hele forløbet omkring den rekordstore fangst ses i programmet 'Ocean Mysteries with Jeff Corwin' (Havmysterier med Jeff Corwin, red.), som sendes på den amerikanske tv-kanal ABC.

Pilrokker kan være dødelige

Pilrokker bliver normalt kun op til to meter lange, og de kendes særligt på deres lange, savtakkede benpig oven på halen.

Ved basis af piggen findes en giftkirtel, der kan være dødelig for mennesker, hvis de ikke bliver behandlet hurtigt.

I 2006 døde den australske tv-kendis Steve Irwin, bedre kendt som krokodillejægeren, således under optagelserne til en dokumentarfilm om fladfisken, da han blevet stukket i hjertet af en pilrokke ved Great Barrier Reef.

Som tv2.dk har beskrevet, fik filippinske fiskere i sidste måned også noget af en fangst, da de fik en kæmpemund-haj i nettet. Læs mere om den historie her - og se video af den ekstremt sjældne haj herunder:

Pilrokke:

  • Latinsk navn: Dasyatis pastinaca
  • Er en del af pilrokkefamilien (Dasyatidae), som omfatter ca. 70 arter.
  • Som andre rokker lever den af bunddyr.
  • Pilrokker bliver normalt op til to meter lange.
  • De kendes på den op til 35 cm lange, savtakkede benpig oven på halen. Ved basis af piggen findes en giftkirtel.
  • KILDE: Den store danske, Gyldendal.