Udland

Rom: Frygter IS-angreb på kristendommens epicenter

Bådflygtningene kommer i endnu større tal end sidste år til Italien. De seneste par døgn er 1100 bådflygtninge samlet op - hovedsageligt af den italienske kystvagt.

I de første to måneder af i år er tallet 7882 flygtninge - en stigning på 43 procent i forhold til 2014.

De kommer ikke mindst fra Libyen i det nordlige Afrika til Italien.

Problemet i Libyen er uro - militser kontrollerer en række havnebyer - i flere af dem står terrormilitsen Islamisk Stat stærkt.

Ifølge journalist Eva Ravnbøl, der bor i Rom, frygter italienerne, at der er IS-folk blandt de mange bådflygtninge.

- Mange frygter det, og der bliver talt utrolig meget om det, fordi IS konstant truer Italien og især Rom. Den altoverskyggende grund er selvfølgelig, at det er kristendommens epicenter med Vatikanet. Indenrigsministeren har sendt 3000 ekstra betjente på gaden, så der er et kæmpe sikkerhedsopbud. Der har ikke været eksempler på terrorister blandt flygtningene endnu, men det er noget, man frygter, lyder det fra Eva Ravnbøl.

Under det såkaldte arabiske forår væltede oprørsgrupper den mangeårige diktator Moammar Gaddafi med støtte fra vestlige bombefly - blandt andet danske.

I dag er det et land i opløsning, og derfor er Islamisk Stat stærkere i Libyen, end de egentlig burde være. Det siger TV 2 Nyhedernes Mellemøst-korrespondent Steffen Jensen.

- Når man skal forsøge at vurdere, hvor stærk en gruppe som Islamisk Stat er, så er det ikke nok bare at tælle, hvor mange de er, og hvilke type våben de har. Det er ikke deres eneste styrke. Deres anden styrke er, hvis landet ikke selv har nogen stærk central regering og er på vej til at blive en forfejlet stat, som det er tilfældet med Libyen. Det tillader dem at operere frit. Jeg tror ikke, IS er så stærke i Libyen, som de giver udtryk for, vurderer Steffen Jensen.

Det vurderes, at 3200 mennesker har mistet livet i forsøget på at nå Europa med båd fra Afrika i løbet af det sidste år.