Udland

Ravnbøl: Bådflygtninge vil slå alle rekorder

Mindst 10 nordafrikanske bådflygtninge omkom, da de forsøgte at krydse Middelhavet for at nå til Europa. Mere end 1000 bådflygtninge er de seneste dage blevet reddet op fra både i Middelhavet, oplyser italienske og tunesiske myndigheder.

Det stigende antal flygtninge risikerer deres liv for at slippe væk fra fattigdom og borgerkrig i Syrien, anarkiet i Libyen og andre konflikter.

Det forventes, at antallet af bådflygtninge vil slå alle rekorder inden årets udgang, fortæller journalist Eva Ravnbøl fra Italien.  

- Man ved, at problemerne kun tager til i det område, hvor de (flygtningene red.) kommer fra. Italienerne har meget travlt med at redde så mange som muligt, og det er helt nede ved den libyske grænse, at de også opererer.

Mens de overlevende er blevet fragtet til forskellige havne i Italien, ankom kisterne med de omkomne sent i aftes til havnebyen Augusta på den italienske ø, Sicilien. Blandt de omkomne flygtninge var seks mænd, tre kvinder og et barn, oplyser AP. Ifølge myndighederne er bådflygtningene primært syrere, palæstinensere, tunesere og libyere. 

Ifølge Eva Ravnbøl har man i EU nu forstået, at Italien ikke kan klare situationen alene. 

- Der er i hvert fald mere velvillighed, og hele sagen er blevet rykket frem til maj fra juli måned, hvor der blandt andet skal ses på en fælles asylpolitik. Her vil man se på det som en opgave for hele Europa. 

Det vurderes, at 3200 mennesker har mistet livet i forsøget på at nå Europa med båd fra Afrika i løbet af det sidste år.