Udland

Heather mistede sit ben i Boston-terror: Vil se bombemanden i retten

Billederne gik verden rundt, da to eksplosioner i april 2013 ramte Boston Marathon.

Bomberne kostede tre mennesker livet, mens 264 blev såret. Nu begynder retssagen mod den mand, der menes at stå bag.

Dzhokhar Tsarnaev blev anholdt efter en intens jagt gennem Bostons gader i dagene efter bombeattentatet, mens hans bror blev dræbt under menneskejagten.

Også flere af ofrene mødte op i retten onsdag. Blandt andre Heather Abbott, som stod tæt på målstregen, da bomberne gik af.

- Jeg hørte den første eksplosion få meter væk. Og blev ramt af fragmenter fra den anden eksplosion. Jeg lå på jorden inde i restauranten lige bagefter – med en alvorligt skadet fod, fortæller Heather Abbott til TV 2 Nyhedernes Jesper Steinmetz, der følger retssagen i Boston.

Heather Abbott mistede det meste af sit venstre ben ved terrorangrebet. Lige siden har hun båret proteser.

Hvordan påvirker det dit liv i dag?

- Et eksempel er, når jeg går på gaden i Boston. Før jeg mistede mit ben, ville jeg have været lidt bekymret over isen og sneen, men det ville ikke have stoppet mig. Nu bliver jeg nogle gange hjemme hele dagen, fordi jeg er bange for at falde, fortæller hun.

Vil overvære retssagen

Næsten to år er gået. Nu skal den mand, der tiltalt for terrorangrebet for retten. Hun har tænkt sig at overvære noget af retssagen.

- Det er en del af den healingsproces, som jeg skal igennem. Jeg skal forstå, hvad der egentlig skete og se personen, siger Heather Abbott.

For hende handler det nu om at få sat punktum for en sort dag, der samtidig blev starten på hendes nye liv – et anderledes liv.

- For mig forsvinder det aldrig. Det får ikke det hele til at komme tilbage, for det er hos mig hele tiden. For mig handler det mest om at få det afsluttet, slutter Heather Abbott.

Forsvarer: Dzhokhar Tsarnaev er skyldig

Allerede efter første dag i retten står det klart, at Dzhokhar Tsarnaev er skyldig. Det erkendte hans egen forsvarer for første gang.

- Hun vil bruge til gengæld bruge sagen på at bevise, at Dzhokhar Tsarnaev blev lokket i fordærv af sin storebror, der også var med til at begå terrorangrebene. Det argument forsøger hun at dokumentere, fordi hun vil undgå, at hendes klient bliver dømt til døden, fortæller Jesper Steinmetz.

- Anklageren sagde modsat i sine indledende bemærkninger, at Dzhokhar Tsarnaev var fuldstændig vidende om sine handlinger. At han var en koldblodig terrorist, der helt bevidst placerede rygsækken med sin bombe midt i menneskemængden. Lige bag den otteårige dreng, der var et af de tre dødsofre.

Der er rejst i alt 30 anklager mod Tsarnaev, herunder også en anklage om drab på en betjent, som blev ramt af skud i de dramatiske dage under jagten på de to brødre.

Tsarnaev har erklæret sig ikke-skyldig. Hvis han kendes skyldig, risikerer han dødsstraf.