Udland

Nordkorea affyrer missiler og varsler 'nådesløst angreb'

Nordkorea har mandag morgen lokal tid sendt to missiler i Det Japanske Hav og svoret "nådesløse angreb" mod USA og Sydkorea, der mandag indleder en otte uger lang fælles militærøvelse, som på forhånd er blevet fordømt af styret i Pyongyang.

Den årligt tilbagevendende øvelse nær Nordkoreas maritime grænse øger altid spændingerne og krigsretorikken på den delte koreanske halvø. Ifølge analytikere er Nordkoreas missiltest et præludium til en fuldt orkesteret sabelraslen den kommende tid.

Affyringen af de kortrækkende missiler blev fulgt op af en skarp advarsel fra det atomvåben-udstyrede Nordkorea om, at dette års øvelse ville føre halvøen "på randen af krig".

Ifølge det sydkoreanske militær tilbagelagde de to missiler omkring 490 kilometer fra havnebyen Nampo på vestkysten, inden de landede i farvandet øst for landet uden at gøre nogen skade.

Missiltest har i mange år været Nordkoreas foretrukne metode til at vise sin vrede og utilfredshed med, hvad landets styre ser som en konfrontatorisk opførsel fra Sydkorea og dets allierede.

- Den eneste måde at håndtere de amerikanske imperialister og deres håndlangeres aggressive fremfærd er hverken dialog eller fred. Den skal kun besvares med nådesløse angreb, lyder det i en udtalelse fra den nordkoreanske generalstab ifølge det statslige nyhedsbureau KCNA.

Nordkorea har tidligere truet USA med angreb - herunder atomangreb - men landet har aldrig vist sig i stand til at affyre missiler, der vil kunne nå USA's kyst.

FN's har i øvrigt indført sanktioner mod Nordkorea, der skal forhindre nordkoreanerne i at affyre langtrækkende missiler mod deres fjender.

/ritzau/AFP