Udland

FBI sagsøgt for drab på Boston-bombers ven

Familien til en ung mand, der blev skudt og dræbt af det amerikanske forbundspoliti FBI i forbindelse med efterforskningen af Boston-bomberne i 2013, sagsøger nu FBI for 30 millioner dollars. Det skriver Boston Globe.

27-årige Ibragim Todashev blev skudt i Orlando, Florida, den 22. maj 2013 - godt en måned efter bombeangrebet ved Boston Maraton. Han blev afhørt af FBI, da han var ven med Tamerlan Tsarnaev, der var en af de to mistænkte bag angrebet.

Todashev var angiveligt ved at underskrive en tilståelse for, at han havde hjulpet Tsarnaev med at dræbe tre personer i Waltham i september 2011, da han pludselig angreb betjentene.

Betjent frikendt for drab

Undersøgelser fra både statsanklageren i Florida og Justitsministeriet har frikendt betjenten, Aaron McFarlane, og fastslået, at han handlede i selvforsvar. Men den forklaring køber familien ikke, fortæller den dræbtes far, Abdulbaki Todashev til Boston Globe.

- Vi har indledt denne proces for at få retfærdighed for vores søn og for at holde de skyldige for min søns mord ansvarlige. Det var et koldblodigt drab, udtaler Abdulbaki Todashev.

Skandaleramt forhistorie

Boston Globe har tidligere afsløret, at betjenten McFarlane havde en stribe sager på samvittigheden, fra da han arbejdede for politiet i Oakland, Californien. Blandt andet to sager om politibrutalitet og for at forfalske en politirapport.

- Jeg var chokeret over at høre, en person med denne historik arbejdede for FBI. Jeg synes, at FBI gør det dumt for dem selv ved at beskytte denne person, udtaler faderen Abdulbaki Todashev.

FBI vil ikke kommentere

Sammen med resten af familien har han allieret sig med menneskerettighedsgruppen Council on American Islamic Relations (CAIR) i erstatningskravet mod FBI. Kravet er angiveligt første skridt på vejen mod en søgsmål om borgerrettigheder og uretmæssig død.

- Vi søger svar og retfærdighed for nogen, som blev skudt syv gange af en FBI-agent i sit eget hjem efter flere timers afhøring, fortæller en talsmand fra CAIR, Ali Kurnaz, til BBC News.

FBI har afvist at kommentere den igangværende sag.

Efter bombeangrebet i Boston blev 26-årige Tamerlan Tsarnaev skudt i konfrontation med politiet. Hans bror, 21-årige Dzhokhar Tsarnaev, blev anholdt og ventes at komme for retten i denne uge. Han risikerer dødsstraf.