Udland

Eksperter kan ikke forklare det: Planet udsender mystisk lys

Dværgplaneten Ceres er lige nu kilde til stor forundring hos eksperter og andre med interesse for verdensrummet.

Den amerikanske rumadministration NASA's rumskib Dawn nærmer sig i disse dage dværgplaneten inden en planlagt landing den 6. marts, og her har man opdaget to skinnende områder på Ceres' overflade, skriver NASA i en pressemeddelelse.

Tidligere er der konstateret et enkelt skinnende lys fra planeten, men nu er man kommet tættere på, og på billederne fra den 19. februar kan man nu se to klare lysende områder.

- Det kan tyde på en vulkanlignende oprindelse for pletterne, men vi er nødt til at vente på billeder af bedre opløsning, før vi kan lave sådanne geologiske fortolkninger, siger Chris Russell, der er ledende efterforsker på Dawn-missionen.

Forskerne håber at modtage bedre og skarpere billeder af dværgplaneten over de næste 16 måneder, og man håber herved at bliver klogere på Ceres' overflade og årsagen til de to lysende pletter.

- På trods af sin størrelse er pletterne lysere end noget andet på Ceres. Det er i sandhed uventet og stadig et mysterium for os, udtaler Andreas Nathues, der er ledende efterforsker for et kamerahold ved Max Planck Instituttet i Göttingen, Tyskland.

De nyeste billeder af Ceres af taget fra cirka 46.000 kilometers afstand, oplyser NASA.