Fremtiden er her: Tre mænd har fået robotarme

Hvad der for få år siden kun var noget, der foregik i science-fiction-film er nu blevet til virkelighed.

Tre mænd fra Østrig, der alle var lammet i en af deres arme, har fået amputeret den dårlige arm og påsat en ny robotarm.

De er de første mennesker i verden til undergå en operation med en ny teknik kaldet bionisk rekonstruktion, der gør dem i stand til at udføre præcise bevægelser ved hjælp af en robot-protese.

Det fremgår af en ny artikel i det britiske tidsskrift The Lancet.

Alle mændene led af skader i området plexus brachialis efter at have været involveret i bil- eller klatreulykker og havde derfor meget dårlig funktion i underarmen.

Teknikken er udviklet af professor og kirurg Oskar Aszmann ved det Medicinske Universitet i Wien sammen med ingeniører fra det Medicinske Universitet i Goettingen i Tyskland.

For at kunne påsætte robotarmen har man først amputeret den lammede del af armen. Dernæst har man udtaget nerver og muskler fra patienternes ben og foretaget en transfusion af disse til armen, hvorefter man har kunnet oprette nerveforbindelsen til den kunstige arm. Det kan lade sig gøre ved brug af elektroniske sensorer, der kan reagere på elektriske impulser fra hjernen.

Derved kan mændene ved hjælp af tankens kraft - som ved en almindelig arm - styre robotarmen.

Inden operationen gennemgik de tre mænd et ni måneder langt træningsforløb for at aktivere de ønskede muskler samt at for at træne mændene i at bruge elektriske signaler til at styre en virtuel hånd.

Derefter blev mændene trænet i at bruge en hybrid-arm, der blev fastsat på den lammede arm.

Tre måneder efter operationen kunne alle patienterne bruge deres nye, kunstige hånd på en måde, de ikke havde kunnet siden deres ulykker.

Som det også fremgår af videoerne i artiklen, kan patienterne nu blandt andet samle en bold op, hælde vand i et glas og bruge to hænder til at knappe en skjorte op.

Perspektiverne for den nye teknologi er store og kan i fremtiden hjælpe mange mennesker, der har været involveret i ulykker eller er født med en lammelse.