Udland

Charlie Hebdo-tegninger viser terror i København

Det franske satiremagsin Charlie Hebdo behandler terrorangrebet i København i den udgave, der udkommer i dag.

Magasinet er på gaden igen efter en stor del af redaktionen mistede livet under et angreb i Paris den 7. januar. Forsiden er tegnet af Luz, som stod bag den seneste Muhammed-tegning i den nødudgave der udkom lige efter angrebet.

Forsidetegningen forestiller en gruppe religiøse og politiske figurer – blandt andet den tidligere franske præsident Sarkozy, paven og en jihadist – der fremstilles som en flok gale hunde. Tegningen ledsages af teksten ”Her kommer vi igen”

Terrorangrebet i København behandles inde i bladet.

Satiretegningen som ledsager en artikel om Danmark forestiller en skudveksling.

Teksten på tegningen lyder:

"Udbytterig debat om ytringsfrihed i København. 200 idéer udveksles på mindre en 2 minutter".

Artiklen om terrorangrebet bærer overskriften "Den islamistiske orm er i frugten" - teksten er en analyse af baggrunden for terrorangrebet i Danmark. Den er forfattet af en europæisk specialist i det yderste højre, Jean-Yves Camus fra Institut for Strategiske Studier, IRIS, i Paris.

Ifølge forfatteren er Danmark et land med en god social model som forhindrer radikalisering - men han skriver, at de indvandrere og flygtninge som kommer hertil er meget synlige, fordi det danske samfund er så ensartet.

Ifølge Jean-Yves Camus har man i Danmark gjort, hvad man kunne for de nytilkomne - men man har sagt goddag til dem som flygtninge, ikke som kommende borgere, skriver han.

Desuden er det problematisk, at den danske kultur kun er kendt af danskere i modsætning til f.eks. Storbritannien, hvor en stor del af flygtningene og indvandrerne kender en smule til britisk sprog og kultur, inden de ankommer til landet.

De nytilkomne bliver accepteret som nogen, man skal tage sig af i nogen tid. Og det medvirker til fremmedgørelse og radikalisering, for disse mennesker bliver aldrig rigtige borgere, skriver Jean-Yves Camus.

I den nye udgivelse er magasinet Charlie Hebdo nu tilbage i nogenlunde normal drift efter massakren den 7. januar.

Ugen efter terrorangrebet udkom magasinet i en særudgave i otte millioner eksemplarer - det nummer havde en tegning af profeten Muhammed på forsiden.

Profeten er fraværende i det nummer der kom på gaden i dag. 

Bladets nye chefredaktør, Gérard Biard, fortæller til AFP, at den nye udgave ikke kan komme uden om at skrive om ekstremisme.

- Det er lige så relevant som før. Jeg ved, at nogen vil sige, at vi er besat af det, men det er ikke os der er besatte, siger han.

- Det er dem der skaber nyhederne, der er besat. Og dem der skaber dem er terroristerne, siger Gérard Biard.

- Efter København er vi tvunget til at tale om det igen - men der er også Dominique Strauss-Kahn, det er et held, at vi har ham, siger Gérard Biard med henvisning til chefen for den internationale valutafond, der er tiltalt i en sag om groft alfonseri i forbindelse med en række sex-orgier.

Det nye nummer signalerer en tilbagevenden til normalen efter terrorangrebene fortæller en af magasinets klummeskrivere Patrick Pelloux til tv-kanalen France 24.

- I denne udgave starter vi forfra. Begravelserne har fundet sted, vi er nødt til at håndtere deres fravær, og det er hårdt, siger han.

Den nye udgave udkommer i 2,5 millioner eksemplarer i første omgang.

Før terrorangrebet i Paris var oplaget på 60.000.