Organer, slaver og olie: Otte pengemaskiner for Islamisk Stat

Handel med organer fra henrettede mennesker og stjĂĄlne kunstskatte er med til at skaffe penge til terrororganisationen Islamisk Stat.

Sådan lyder de seneste beskyldninger mod de islamiske fundamentalister, som allerede har betydelige indtægter fra handel med stjålen olie og løsepenge fra bortførelser.

Her kan du se otte indtægtskilder der er med til at holde Islamisk Stats krigs- og terrormaskine kørende.

1. StjĂĄlen olie

Dette menes at være en af Islamisk Stats hovedindtægtskilder. I november mĂĄned 2014 anslog USAs skattemyndigheder i en rapport, at olieindtægterne kunne beløbe sig til en million dollar om dagen. Olien sælges pĂĄ det sorte marked - en del smugles via olietønder ind i Tyrkiet - webstedet Buzzfeed har beskrevet den trafik. Luftangreb pĂĄ de besatte olieinstallationer menes dog at have pĂĄvirket mængden af olie, som organisationen kan producere.

2. Afpresning

I de omrĂĄder, der er besat af Islamisk Stat, bliver butiksejere truet til at betale beskyttelsespenge til organisationen - det samme gør lastbilchauffører som ønsker at operere i organisationens omrĂĄder. Ifølge en stammelder fra Nineveh-provinsen i Irak -  Sheikh Mohammad Abu Thayyab - forlanger Islamisk Stat f.eks. 50.000 dinarer (280 kr.) i afgift fra familier der ikke har sønner som kæmper med Islamisk Stat.

3. Slavehandel

Islamisk Stat har ifølge flere vidneudsagn solgt deres fanger som slaver. Kvinder og børn fra religiøse mindretal som de kristne og yazidierne har været udbudt til salg.

Ifølge et dokument, der florerede på de sociale medier i efteråret 2014, forsøger Islamisk Stat at indføre faste priser på slaverne.

Ifølge dokumentet - der ikke umiddelbart kan verificeres, og stammer fra irakiske kilder - er priserne: 

Kvinder pĂĄ mellem 40 og 50 ĂĄr: 50.000 dinarer (ca. 280 kr.)

Kvinder pĂĄ mellem 30 og 40 ĂĄr: 75.000 dinarer (ca. 420 kr.)

Kvinder pĂĄ mellem 20 og 30 ĂĄr: 100.000 dinarer (ca. 560 kr.)

Piger pĂĄ mellem 10 og 20 ĂĄr: 150.000 dinarer (ca. 740 kr.)

Piger pĂĄ mellem 1 og 9 ĂĄr: 200.000 dinarer (ca. 1.120 kr.)

4. Løsepenge for gidsler

Løsepenge for gidsler er ogsĂĄ en indkomstkilde for organisationen. Det er ikke kun vesterlændinge der bortføres - der sker ogsĂĄ for almindelige irakere og syrere. Ifølge en opgørelse fra de amerikanske myndigheder fra november 2014 havde Islamisk Stat en indtægt pĂĄ cirka 130 millioner kroner fra løsepenge i ĂĄrets første 10 mĂĄneder.

5. Organer fra afdøde

Beskyldningen om handel med stjĂĄlne organer kommer fra Iraks FN-ambassadør Mohamed Alhakim der har bedt FN undersøge forlydender om, at Islamisk Stat høster organer fra afdøde civile og sælger kropsdelene pĂĄ det sorte marked.

Mohamed Alhakim har ikke fremlagt beviser for sin påstand, men ifølge CNN har han bedt FN's Sikkerhedsråd om at undersøge drabene på 12 læger i byen Mosul, der skal være blevet henrettet af Islamisk Stat, fordi de nægtede at udtage organer fra lig.

"Nogle af ligene vi finder er lemlæstede... det vil sige, at nogle dele mangler," siger Mohamed Alhakim - og tilføjer at der var skåret hul på ryggen af ligene, der hvor nyrerne sidder. Ifølge irakeren er der fundet flere af den slags lig i massegrave i de seneste måneder.

FNs særlige udsending til Irak, Nickolay Mladenov, bekræfter at FN ser på sagen.

"Vi har set disse beretninger, men jeg vil ikke drage nogen forhastede konklusioner før vi har undersøgt dem i detaljer," siger han.

Ifølge den irakiske FN-ambassadør er der et marked for stjålne organer i Europa - og Islamisk Stat har allerede indtaget lufthavne hvorfra stjålne organer kan flyves ud til interesserede købere.

6. StjĂĄlne kunstskatte

Statuer, mønter, segl, statuetter, manuskripter og andre kunstgenstande er blevet plyndret fra moskéer, museer, biblioteker i Syrien i løbet af borgerkrigen. En stor del af plyndringsgodset er formentlig faldet i hænderne på Islamisk Stat, som mistænkes for at sælge de værdifulde genstande videre til rige samlere på Den Arabiske Halvø og i Europa.

Den britiske tv-station BBC har dokumenteret, hvordan de stjålne genstande sendes ud af Syrien og via mellemmænd havner hos kunstsamlerne.

Den tidligere chef for auktionshuset Christies, Robert Jenrick, der samtidig er medlem af det britiske parlament, ønsker at lægge diplomatisk pres pĂĄ de lande der ser gennem fingre med handlerne. 

"Kongefamilierne i Golfstaterne har erklæret sig som kunstelskere og støtter museer. Alligevel synes der at være en tendens til at vende det blinde øje til, nĂĄr det gælder handel med illegale antikviteter," siger  Robert Jenrick til The Independent.

Blandt de bygninger, der har været udsat for plyndringer er korsfarerslottet Crac des Chevaliers og en lang række middelalderbygninger i Aleppo.

7. Bankrøverier

I takt med at Islamisk Stat er trængt frem i Irak og Syrien har organisationen plyndret flere banker. Det mest opsigtsvækkende tyveri var i sommeren 2014, hvor islamisk Stat plyndrede centralbanken i den irakiske by Mosul og på den måde skaffede sig, hvad der svarer til 2,7 milliarder danske kroner.

8. Donationer:

Terrororganisationen samler ogsĂĄ penge ind via sociale medier og via velgørere i Mellemøsten. Der findes ingen opgørelser over de præcise beløb, men USAs skatteministerium anslĂĄr, at det drejer sig om flere millioner dollar. 

Så sent som i september 2014 opsporede de amerikanske myndigheder en arabisk mellemmand og en militærleder i Syrien der overførte to millioner dollar til Islamisk Stat, og forsøgte at skaffe militærudstyr og nye rekrutter til organisationen.

 Der kan sandsynligvis føjes flere indtægtskilder til listen - blandt andet beskyldes organisationen ogsĂĄ for narkohandel, men dokumentationen for dette er mangelfuld.