Udland

Største guldskat i Israels historie fundet på havbunden

Dykkere har opdaget mere end 2.000 guldmønter ud for den israelske kyst.

Fundet er gjort ved den middelalderlige havneby Caesarea og er det største guldfund nogensinde i Israels historie. Det skriver CNN.

Mønterne blev fundet af amatørdykkere for omkring to uger siden, men er ikke blevet offentliggjort før nu.

Kan føre til flere opdagelser

Den ældste af mønterne stammer helt tilbage fra 800-tallet, og forskere håber at kunne bruge fundet til at blive meget klogere på regionens historie.

Håbet er, at mønterne stammer fra et skibsvrag, man kan finde, og derved kunne opklare mere om, hvordan økonomien fungerede i Middelalderen.

Teorierne om de mange mønters historie er mange - det kan have været skatte på vej til Egypten, lønninger på vej til soldater på den israelske kyst eller udbytte fra et handelsskib, siger forskellige eksperter til både CNN og Associated Press.

Mønterne skulle være i glimrende stand og ikke have taget skade af de mere end 1000 år på havbunden.

Lokale dykkere troede først, det var legetøjsmønter, de havde fundet på havbunden.

Troede det var legetøj

Amatørdykkerne, der gjorde det spektakulære fund, troede først, at de havde fundet legetøjsmønter. Men da de fik undersøgt et par af mønterne, stod det hurtigt klart, at der var tale om noget langt mere værdifuldt.

Dykkerne har afleveret alle mønterne til myndighederne, der vil undersøge dem i håb om at blive klogere på mønternes historie.

Mønterne vejer samlet omkring seks kilo og stammer primært fra det 10. og 11. århundrede.

De 2000 mønter er i glimrende stand.