Udland

Syrisk opposition fnyser af FN-udsendings Assad-melding

Præsident Bashar al-Assad er ikke en del af løsningen på den blodige konflikt, mener Syriens opposition.

Ifølge FN's særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, er Syriens præsident, Bashar al-Assad, nødt til at være en del af en løsning på den blodige og årelange krig i Syrien.

Men den holdning møder massiv modstand fra den syriske opposition, der langer ud efter Mistura.

- Jeg tror, at de Mistura holder sig selv for nar, hvis han tror, at Assad er del af konfliktens løsning, siger den syriske systemkritiker Samir Nashar, der også er medlem af oppositionsgruppen Den Nationale Koalition.

- Assad er problemet, han er ikke en del af løsningen, slår Nashar fast.

Også Najib Ghadbian, der er Den Nationale Koalitions udsending i FN, afviser Misturas påstand. Han kalder Assad-regimets "brutalitet" som rod til konflikten.

Fredag sagde Staffan de Mistura, at der kun kan sættes et punktum for den blodige konflikt, hvis man indleder en form for samarbejde med Bashar al-Assad.

- Jeg vil fortsat have meget vigtige drøftelser med ham, sagde udsendingen fredag og tilføjede, at "den eneste løsning er en politisk løsning".

Det er første gang, at en FN-udsending til Syrien nævner præsident Assads navn som en del af løsningen på den knap fire år lange konflikt mellem regeringsstyrker og oprørsgrupper i Syrien.

Hvis det ikke lykkes at finde en løsning på konflikten, vil det udelukkende være Islamisk Stat, der drager fordel af det, advarede Mistura, der i denne uge besøgte Damaskus og mødtes med præsident Assad.

Konflikten i Syrien begyndte med fredelige folkelige protester i marts 2011, men udviklede sig siden til en blodig krig. Over 210.000 mennesker er blevet dræbt i de seneste knap fire års konflikt.

/ritzau/AFP