Udland

Irans øverste leder sender hemmeligt brev til Obama

Ayatollah Ali Khamenei har angiveligt svaret på et brev fra USA's præsident. Det handler måske om kamp mod IS.

En hemmelig brevudveksling har angiveligt fundet sted mellem Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, og den amerikanske præsident, Barack Obama.

Ifølge avisen Wall Street Journal har den iranske leder i hvert fald sendt et brev til Obama, hvilket ses som et svar på USA's tidligere tilnærmelser midt i landenes atomforhandlinger.

En iransk diplomat oplyser ifølge avisen, at brevet er blevet sendt som et svar på et brev fra Obamas hånd, hvori præsidenten understregede, at de to lande havde en fælles interesse i at bekæmpe jihadistgruppen Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Ifølge Wall Street Journal hed det i brevet fra midten af oktober, at et samarbejde mellem USA og Iran om at nedkæmpe den militante gruppe var knyttet til en aftale om det iranske atomprogram.

Khameneis brev beskrives som "respektfuldt", men uforpligtende.

Det Hvide Hus i Washington har dog afvist at kommentere sagen. Heller ikke Iran har officielt bekræftet brevskriverierne mellem verdenslederne.

Khamenei oplyste i denne uge, at han var villig til at acceptere et kompromis i atomforhandlingerne, hvor landet diskuterer atomprogrammets fremtid med USA, Rusland, Kina, Storbritannien, Frankrig og Tyskland.

- Jeg ville gå med til enhver aftale, som kan indgås. Men selvfølgelig ønsker jeg ikke en dårlig aftale. Ingen aftale er bedre end en dårlig aftale, sagde ayatollah Ali Khamenei i en skriftligt udtalelse ifølge nyhedsbureauet Isna.

Han sagde yderligere, at han er stærkt tilhænger af en aftale, og at denne må findes hurtigst muligt.

Iran og stormagterne i gruppen P5+1 besluttede i november at forlænge fristen for en aftale til næste sommer. Der er sket fremskridt i forhandlingerne, men de har ikke været tilstrækkelige til, at der kan sættes underskrifter på et slutdokument.

Forhandlingerne skal sigte mod en aftale, hvor iranerne skal begrænse deres atomprogram og tillade større gennemsigtighed, mens Vesten til gengæld trinvist skal ophæve sanktioner mod landet.