Udland

Rusland afviser løfte om at løslade ukrainsk pilot

Selv om torsdagens fredsaftale opfordrer til, at begge sider i Ukraine-konflikten skal udveksle krigsfanger og alle, der er "ulovligt tilbageholdt", omfatter det ikke nødvendigvis den mest prominente af dem, den kvindelige ukrainske pilot Nadesjda Savtjenko.

Rusland afviser at have indvilget i at løslade piloten, som har sultestrejket i de seneste to måneder og er blevet et modstandssymbol i sit hjemland.

Russiske embedsmænd siger, at Savtjenko ikke er et "gidsel", og at hendes skæbne skal afgøres ved en domstol.

Ved topmødet tidligere på ugen i den hviderussiske hovedstad, Minsk, rejste den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, spørgsmålet med den russiske præsident, Vladimir Putin, og de tyske og franske ledere.

Porosjenko mener, at Savtjenko omgående skal løslades, og han siger, at den tyske kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, bakker ham op.

Men Putins talsmand siger, at Nadesjda Savtjenko ikke er omfattet af aftalen om fangeudveksling.

- Præsidenten gentog sin holdning, som han har gjort mange gange før, at i dette tilfælde er hun under efterforskning, og hendes skyld eller uskyld vil blive afgjort af en domstol, siger talsmanden, Dmitrij Peskov, til nyhedsbureauet RIA Novosti.

Nadesjda Savtjenko, som er blandt de første kvindelige militærpiloter i Ukraine, kæmpede ifølge flere medier angiveligt sammen med en bataljon af frivillige.

I juni sidste år blev hun fanget af prorussiske separatister i Østukraine. Ukraine har efterfølgende beskyldt Rusland for at bortføre Savtjenko.

Rusland beskylder til gengæld Savtjenko for at have medvirket til at dræbe to russiske journalister.