Udland

Rapport fra fronten i Ukraine: Bomberne falder få kilometer væk

TV 2's korrespondent Benjamin Kürstein befinder sig i øjeblikket i det østlige Ukraine. I dag er han kørt helt hen til fronten, hvor der tydeligvis kæmpes til trods for, at der i går blev indgået en fredsaftale i Minsk.

En aftale hvor de stridende parter har skrevet under på, at der skal indføres en våbenhvile, som træder i kraft natten til søndag. Og det virker som om både den ukrainske hær og de pro-russiske separatister har travlt med at vinde terræn inden kampene afsluttes.

Mens man tydeligt kan høre eksplosioner, fortæller Benjamin Kürstein, at han befinder sig i den lille landsby Kayutino få kilometer fra byen Debaltsevo.

En strategisk vigtig by på grund af et jernbaneknudepunkt, hvor igennem der transporteres store mængder kul. Kul som Ukraine skal bruge til sin stålproduktion, og dermed til at få udenlandsk valuta i den skrantende statskasse. Derfor bliver Debaltsevo forsvaret af den ukrainske hær, mens de pro-russiske oprørere forsøger at indtage byen.

Landsbyen, Kayutino, som Benjamin Kürstein rapporterer fra, var indtil for nyligt kontrolleret af den ukrainske hær. Men nu har de pro-russiske separatister indtaget landsbyen, hvorfra de beskyder Debaltsevo.  

De indbyggere, som Benjamin Kürstein talte med, ser frem til at våbenhvilen træder i kraft.

- Det er et mareridt at bo her. Selv hunde har det bedre. De kan løbe, hvorhen de vil, fortæller en af landsbyens beboere.

Russisk indflydelse i det østlige Ukraine:

Tilhørsforholdet til Rusland er meget stærkt i de østlige, ukrainske oprørsprovinser. Oprørerne kræver selvstændighed, mens den ukrainske regering muligvis vil acceptere en form for regionalt selvstyre.

Det oprindelige, historiske Ukraine er den nordvestlige halvdel af landet. Under Sovjetstyret fik Ukraine flere gange tildelt nye landområder af både Lenin (1922), Stalin (1939 og 1945) og Khrushchev (1954).  Blandt disse nye landområder var de østlige regioner og Krim-halvøen (som først blev en del af Ukraine i 1954).

Nogle af disse landområder er stærkt orienteret mod Rusland.  I tre af landets regioner – Donetsk, Luhansk og Krim – er mere en 50 procent af befolkningen russisk-talende. Det er netop de tre regioner, der nu har nærmet sig Rusland.

Ved præsidentvalget i 2010 vandt den russisk-orienterede Victor Yanokovych knebent over den vestligt orienterede Victor Yushenko med samlet set 49 procent af stemmerne mod 45 procent. Men de regionale valgresultater afslørede et splittet land.  I Donetsk, Luhansk og Krim fik Yanokovych henholdsvis 96 procent, 92 procent og 82 procent af stemmerne.

I flere af Ukraines vestlige provinser fik Victor Yushenko til gengæld op mod 93 procent af stemmerne.