Udland

FAKTA: EU sætter mandag flere russere på sanktionsliste

Trods ny Minsk-aftale skærper EU nok engang sanktionsskruen over for Rusland.

Som planlagt træder en ny runde EU-sanktioner mod Rusland i kraft på mandag.

Dermed bliver 19 russere og ukrainere samt ni organisationer som russiske militærenheder ramt af indrejseforbud og får indefrosset deres midler i EU-landene.

Flere EU-ledere understregede efter torsdagens topmøde, at sanktionerne er et svar på prorussiske separatisters blodige angreb på civile i den østukrainske havneby Marjupol for knap tre uger siden.

Samtidig forbeholder EU sig ret til at stramme sanktionsskruen yderligere, hvis en ny fredsplan for det østlige Ukraine ikke bliver ført ud i livet.

Principbeslutningen om de nye sanktioner blev truffet af EU's udenrigsministre i mandags.

Men ikrafttrædelsen blev udskudt for at ikke at torpedere et tysk-fransk fredsinitiativ, som tidligere torsdag efter et maratonmøde i Minsk resulterede i den nye fredsplan.

Her er en oversigt over nogle af de større elementer af EU's sanktioner mod Rusland:

* 6. marts 2014: EU suspenderer forhandlinger for at lette russeres indrejse i EU og om en stor EU-Rusland samarbejdsaftale.

* 17. marts 2014: EU indfører indrejseforbud og indefryser midler tilhørende 21 russere og Krim-borgere, der stilles til ansvar for brud på Ukraines suverænitet og territoriale integritet.

Der er siden flere gange føjet flere navne på listen, ligesom man har udvidet definitionen af, hvorfor de bliver sanktioneret. Der er i øjeblikket 132 personer og 28 virksomheder, banker eller organisationer på EU's sanktionsliste.

* 29. juli 2014: EU indfører bredere økonomiske sanktioner mod Rusland med henblik på at begrænse russiske, primært statsejede, bankers adgang til EU's finansmarked.

* 18. december 2014: EU forbyder europæiske borgere og virksomheder at investere i Krim. Der lukkes for eksport af varer til brug inden for transport-, telekom- og energisektoren. Forbuddet gælder også inden for turisme.

* 29. januar 2015: EU's udenrigsministre beslutter at forlænge første runde af sanktioner med seks måneder.

Kilder: eeas.europa.eu