Udland

Minskaftale: Rusland løslader bortført kvindelig ukrainsk pilot

I et fængsel i Moskva har den 33-årige ukrainske militærpilot Nadesjda Savtjenko ventet spændt på resultatet af fredsforhandlingerne i Minsk. Ikke mindst punkt seks i den 13 punkter lange fredsaftale har hendes interesse.

Punktet handler nemlig om udveksling af krigsfanger mellem Rusland og Ukraine. Og den ukrainske præsident Petro Porosjenko præciserede over for de ventende reportere efter de 17 timer lange fredsforhandlinger, at Nadesjda Savtjenko er en af de fanger, der snart vil blive frigivet.

Nadesjda Savtjenko, som er blandt de første kvindelige militærpiloter i Ukraine, kæmpede ifølge flere medier med en bataljon af frivillige sidste sommer. I juni blev hun fanget af pro-russiske separatister i Østukraine og ført til Moskva, hvor hun siden har siddet i fængsel.

Ukraine har flere gange beskyldt Rusland for at bortføre Savtjenko. Rusland har til gengæld beskyldt Savtjenko for at have medvirket til at dræbe to russiske journalister. En beskyldning hun igen og igen har afvist. Senest i tirsdags, hvor en dommer forlængede hendes fængsling til den 13. maj, trods protester fra både Ukraine og EU, samt en massiv fordømmelse på Twitter, hvor Nadesjda Savtjenko bliver hyldet under hastagget #freesavchenko.

Blandt andre har den danske udenrigsminister Martin Lidegaard sammen med flere af EU's udenrigsministre brugt Twitter til at forlange, at Rusland løslod Nadesjda Savtjenko. 

Den 13. december indledte Nadesjda Savtjenko en sultestrejke i protest mod, hvad hendes advokat kaldte en absurd og politisk motiveret anklage. Så det bliver en noget tyndere Nadesjda Savtjenko, der snart kan vende hjem til Kiev, hvor hendes nye job venter. I oktober blev hun nemlig, selv om hun sad i fængsel i Moskva, valgt ind i det ukrainske parlament.