Våbenhvileforhandlinger: "Ukraine må give sig"

Det bliver Ukraines pr√¶sident Petro Poroshenko der kommer til at give indr√łmmelser, hvis man skal n√• en v√•benhvileaftale i  det √łstlige Ukraine.

Det bliver Ukraines pr√¶sident Petro Poroshenko der kommer til at give indr√łmmelser, hvis man skal n√• en v√•benhvileaftale i  det √łstlige Ukraine. Det vurderer TV2‚Äôs korrespondenter, der f√łlger aftenens v√•benhvileforhandlinger i henholdsvis Ukraines hovedstad Kiev og Ruslands hovedstad Moskva.

- Der bliver forhandlet netop nu. Da statslederne ankom, lignede pr√¶sident Poroshenko en mand, der var inviteret til sin egen begravelse. Putin var til geng√¶ld i sv√¶rt godt hum√łr. Der er ingen tvivl om, hvem der bliver presset i denne situation. Jeg tror ikke russerne f√łler sig rigtigt pressede i denne situation. Det er Poroshenko, der skal give noget, for det er ham der st√•r svagest, siger Uffe Dreesen i Moskva.

- Poroshenko kan for eksempel give sig p√•, at de √łstukrainske opr√łrere f√•r lov til at beholde det omr√•de, som de har erobret. Ukraine kan ogs√• give indr√łmmelser med hensyn til gr√¶nsesp√łrgsm√•let. Det kan v√¶re, at OSCE skal ind sammen med russerne og ukrainerne til at bevogte gr√¶nsen. Endelig kan Ukraine ogs√• give sig p√• det russiske krav om st√łrre selvstyre til Luhansk og Donetsk, siger Ulla Terkelsen.

Hun forventer, at der trods alt vil v√¶re forst√•else hjemme i Ukraine for, at landets pr√¶sident har givet indr√łmmelser ved fredsforhandlingerne med Putin, Tysklands Merkel og Frankrig Hollande.

- Der vil v√¶re nationalister, der vil sige, at han har solgt ud. Men m√•ske vil man acceptere det, for de er jo ogs√• realister her. Der er en st√¶rk russisk h√¶r og en svag ukrainsk h√¶r, s√• han er n√łdt til at give sig. Det de f√łrst og fremmest vil have er fred, siger Ulla Terkelsen.

 

Russisk indflydelse i det √łstlige Ukraine:

Tilh√łrsforholdet til Rusland er meget st√¶rkt i de √łstlige, ukrainske opr√łrsprovinser. Opr√łrerne kr√¶ver selvst√¶ndighed, mens den ukrainske regering muligvis vil acceptere en form for regionalt selvstyre.

Det oprindelige, historiske Ukraine er den nordvestlige halvdel af landet. Under Sovjetstyret fik Ukraine flere gange tildelt nye landomr√•der af b√•de Lenin (1922), Stalin (1939 og 1945) og Khrushchev (1954).  Blandt disse nye landomr√•der var de √łstlige regioner og Krim-halv√łen (som f√łrst blev en del af Ukraine i 1954).

Nogle af disse landomr√•der er st√¶rkt orienteret mod Rusland.  I tre af landets regioner ‚Äď Donetsk, Luhansk og Krim ‚Äď er mere en 50 procent af befolkningen russisk-talende. Det er netop de tre regioner, der nu har n√¶rmet sig Rusland.

Ved pr√¶sidentvalget i 2010 vandt den russisk-orienterede Victor Yanokovych knebent over den vestligt orienterede Victor Yushenko med samlet set 49 procent af stemmerne mod 45 procent. Men de regionale valgresultater afsl√łrede et splittet land.  I Donetsk, Luhansk og Krim fik Yanokovych henholdsvis 96 procent, 92 procent og 82 procent af stemmerne.

I flere af Ukraines vestlige provinser fik Victor Yushenko til gengæld op mod 93 procent af stemmerne.