Udland

Højesteret stadfæster homo-dom mod oppositionsleder

Højesteret i Malaysia har tirsdag fundet landets oppositionsleder Anwar Ibrahim skyldig i anklager om sodomi i en sag, som Anwar Ibrahims støtter betegner som politisk motiveret, og som formentlig vil gøre en ende på hans politiske karriere.

Afgørelsen stadfæster en dom fra marts sidste år, hvor den 67-årige politiker blev fundet skyldig i at have haft sex med en mand, hvilket er strengt forbudt i Malaysia.

Anwar Ibrahim ventes senere tirsdag at modtage sin straf. I marts blev han idømt fem års fængsel, men han har hele tiden nægtet sig skyldig.

Hundredvis af hans politiske støtter er tirsdag samlet uden for retten i Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, og stadfæstelsen af dommen kan sætte gang i demonstrationer.

Dommen betyder, at Anwar Ibrahim, der også tidligere er dømt i andre sager, ikke kan stille op ved det kommende valg, som senest skal holdes i 2018.

Premierminister Najib Razaks regering har benægtet enhver anklage om, at den har blandet sig i sagen.

- Malaysia har et selvstændigt retssystem, og der har været mange kendelser imod højtstående regeringsmedlemmer, skriver regeringen efter tirsdagens stadfæstelse.

Anwar Ibrahim har fået en stor del af æren for at have samlet og styrket landets tidligere meget splittede politiske opposition.

Under hans ledelse har en oppositionsalliance bestående af tre partier truet med at afsætte det herskende parti Umno, der ellers har siddet på magten i årtier.

I dag trues alliancen dog af ny splittelse, og ved et møde søndag kunne partierne blandt andet ikke finde ud af, hvem der skulle afløse Anwar Ibrahim som leder af oppositionen.