Udland

Rygtet talte sandt: Her lejes småbørn ud til tiggere

Det har længe været rygtet i Mexico City, at de børn, som ses sovende i armene på byens tiggere, skulle være andre forældres – "udlejet" af økonomiske årsager.

En politiundersøgelse af tiggermiljøet i Mexicos hovedstad viser nu, at dette ikke blot er en myte, rapporterer det mexicanske medie Azteca.

- Ifølge den information, som vi har indsamlet, er denne totale absurditet en realitet i vores land. Der bliver brugt børn, specielt nyfødte og op til fem år, i forbindelse med tvungent tiggeri,fortæller politichef Ricardo Mejia Berdeja fra mexicansk politi til Azteca.

Mexico City er med 22 millioner indbyggere en af verdens allerstørste byer, og millionbyen huser mange af landets fattige, for hvem selv helt små beløb gør en stor forskel. Det gælder både et stort antal tiggere, og ifølge efterforskningen altså også forældre, der for at tjene til føden lejer deres børn ud.

- Der er tale om 400 pesos (185 danske kroner, red.). Det er alvorligt, for der bliver begået alle mulige overgreb. Deres værdighed og menneskerettigheder bliver krænket, udtaler Berdeja.

Bedøver børnene så de "sover"

I Aztecas reportage fra Mexico City – se video øverst i artiklen – snakker nyhedsmediet blandt andet med en tigger, som holder en lille pige, der sover tungt.

Et typisk syn, hvor ikke kun muligheden for, at barnet ikke er tiggerens eget, vækker bange anelser, viser politiets efterforskning.

- Sommetider bruger de endda stoffer for at få dem til at sove. Det er meget alvorligt, for børnene bliver brugt for at skabe medfølelse og opbygge solidaritet, for man går ud fra, at moderen har brug for en slags hjælp, siger Ricardo Mejia Berdeja til Azteca.

Det er ikke kun muligheden, at et barn er blevet ”udlejet” til en tigger, der vækker bange anelser hos politiet – nogle gange bliver børnene bedøvet for at øge de forbipasserende fodgængeres sympati.

Vil bruge ny viden til at ændre lov

Resultatet af undersøgelsen viser, at hvad der blev set som en skrøne, i mange tilfælde er virkelighed, og det får konsekvenser.

Således arbejder de mexicanske myndigheder nu på at ændre loven i forhold til tiggere, som tvinges til at skulle bevise, at børnene er deres – og ikke er udsat for en alvorlig forbrydelse.

- Vi indsamler data til at kunne præsentere et lovforslag, så man kan reformere loven om at straffe og sætte en stopper for menneskehandel.

- Lige nu ligger forslaget hos justitsministeriet, slutter Ricardo Mejia Berdeja.

De mexicanske myndigheder arbejder på at ændre loven i forhold til tiggere, så de tvinges til at kunne bevise, at børnene er deres.

Halvdelen af befolkningen lever under fattigdomsgrænse

Indbyggerne i Mexico City udgør lidt over en femtedel af landets samlede befolkning på 122 millioner indbyggere (2013), hvoraf halvdelen lever under den nationale fattigdomsgrænse.

Selvom det er et generelt problem – og har store konsekvenser for eksempelvis mange børn i Mexico City – så er fattigdommen især koncentreret i den sydlige del af Mexico og i landdistrikterne.

Ifølge Verdensbanken steg antallet af indbyggere i Mexico under fattigdomsgrænsen fra 47 procent i 2005 til 52,3 i år 2012.

Se Aztecas indslag fra Mexico City i videoen øverst i artiklen.

Selvom det er et stort problem og har sørgelige konsekvenser for mange i Mexico City, så er fattigdommen især koncentreret i den sydlige del af Mexico og i landdistrikterne.

Fattigdom i Mexico:

  • Mexico er kulturelt og etnisk stærkt blandet samfund med 122 millioner indbyggere (2013), hvor halvdelen af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen.
  • Siden 1982 er realindkomsten for over 70 % af befolkningen blevet mere end halveret, og indkomstfordelingen mellem rige og fattige er blevet skævere.
  • Boligforholdene er generelt dårlige, og 66 % af befolkningen lever i overfyldte og mangelfulde boliger. Omkring 20 % af samtlige husstande har ikke rent rindende vand.
  • Skævhederne og fattigdommen forstærkes af korruption. Ledende politikere og dele af hærens top er blevet afsløret som stærkt korrupte og med tætte forbindelser til de mexicanske narkokarteller.
  • Hvert år emigrerer flere end 500.000 mexicanere – fra fattigbønder til veluddannede akademikere – legalt og illegalt til USA, hvor der lever op mod 8-10 millioner illegale mexicanske indvandrere.
  • KILDE: Den store danske, Gyldendal.