Udland

Derfor kalder Obama Islamisk Stat for en "dødskult"

Lige siden terrororganisationen Islamisk Stat (IS) dukkede op i foråret 2014 har videobilleder af halshugning, korsfæstelse, tortur og lemlæstelse rystet en stor del af verden hver eneste måned.

USAs præsident Barack Obama er gået så langt som til at kalde organisationen for en dødskult - og selv Al Qaeda har ved flere lejligheder taget afstand fra grusomhederne.

Grusomhederne er eskaleret gennem det seneste år - og med det seneste drab - afbrændingen af en muslim har Islamisk Stat åbnet et nyt kapitel. At blive brændt levende er den ultimative fornærmelse mod en muslim – kun Allah har ret til den slags.

Samtidig har Twitterbrugere med sympati for Islamisk Stat helt åbenlyst diskuteret om de skulle skære lige så mange lemmer af den jordanske jagerpilot Moaz al-Kasasbeh som det antal bomber han har smidt over Syrien – en finger ad gangen, arme, ben, ædlere dele og så videre. 

Det hele skete under to arabiske emneord - der kan oversættes således: #ForeslåEnMådeAtDræbeDetJordanskePilotSvin og #ViØnskerAlleAtSlagteMoaz - sidstnævnte blev videresendt 11.000 gange. Her er to eksempler:

Sympatisører med Islamisk Stat diskuterer tortur på Twitter.

Islamisk Stat endte med at beslutte sig for at brænde piloten, fordi det er var mest stemning for. 

I vores demokratiske vestlige kultur vækker de grusomme billeder gang på gang en storm af afsky blandt magthaverne, i pressen og på de sociale medier.

Islamisk Stat har gjort det til sit varemærke at henrette gidsler og folk der anses som kættere eller forbrydere for rullende kamera.

Men billederne vækker også fascination - og den fascination forstår terroristerne at udnytte, så videobillederne og grusomhederne bliver stadigt mere raffinerede.

Mens ondskaben kan virke totalt meningsløs og uforståelig for de fleste mennesker, er den et helt bevidst og rationelt valg for IS. 

Videobilleder fra Islamisk Stats hovedby Raqqa viser hvordan børn ser med på storskærm, mens det jordanske gidsel Moaz al-Kasasbeh bliver brændt levende.
Blandt Islamisk Stats hidtil grusomste videoer er afbrændingen af den jordanske jagerpilot Moaz al-Kasasbeh.

Halshugningerne af de amerikanske, britiske og japanske gidsler, afbrændingen af den jordanske jagerpilot og korsfæstelserne af irakiske børn er helt bevidste handlinger, der skal terrorisere fjenden og skaffe nye rekrutter.  

Terroristerne hos Islamisk Stat har udviklet sig til en organisation der fører en betingelsesløs krig, hvor ingen internationale konventioner overholdes. 

Og strategien fra IS er så nådesløs, at selv Al Qaedas leder Ayman al-Zawahiri har taget afstand fra organisationen.

Selv Al Qaedas leder Ayman al-Zawahiri har bedt Islamisk Stat om at skåne muslimer i deres fremfærd.

Hvordan er det kommet så langt, at ondskab nærmest er blevet indbegrebet af Islamisk Stats strategi?

Grusomhederne fra Islamisk Stat har sine rødder i Al Qaeda og de sunnimuslimske militser der kæmpede i Irak efter Saddam Husseins fald i 2003.

Al Qaeda opfattede USA og til dels Europa som hovedfjenden der forsøgte at dominere de muslimske lande. Al Qaedas stifter Osama bin Laden forsøgte at retfærdiggøre terrorangrebene den 11. september 2001 som "defensiv jihad" - altså selvforsvar. 

Det samme gælder de sunnimuslimske oprørere i Irak efter USAs invasion i 2003. Dengang halshuggede og likviderede irakerne også gidsler - men motivet var et andet og mere begrænset, nemlig at skræmme USA og dets allierede ud af Irak.

I september 2004 var TV 2 i direkte kontakt med oprørsgruppen Ansar al-Sunnah - der er en af de mange grupper i Irak der gik forud for Islamisk Stat. Dengang henrettede gruppen 12 nepalesiske gidsler, videofilmede det og lagde klippet online.

På det tidspunkt besvarede terroristerne henvendelser fra journalister - og i en mail til forfatteren af denne artikel forklarede terrorgruppen sit motiv:

Kære Broder!

Det er meget enkelt, disse nepalesere er kommet til Irak for at arbejde for de amerikanske styrker i deres militærbaser. (...)  For os er der ingen forskel på en amerikaner og dem der støtter dem, selv hvis de er irakere. Vi tog billeder af  det (filmede) for at skræmme andre fra at komme til Irak og samarbejde med USA

Islamisk Stat har tilsyneladende ikke længere samme ønske om at forklare grusomhederne. I stedet udstiller gruppen rædslerne på internettet med det simple budskab, at organisationen overhovedet ikke vil sky nogen midler for at vinde - og at alle anderledes tænkende skal dø - eller konvertere, men kun hvis de ikke allerede har forbrudt sig for meget mod organisationens fortolkning af Islam.

En mand der er dømt for at være homoseksuel kastes ud fra et tag i Islamisk Stats områder i Irak.

En af de ting som Al Qaedas stifter Osama bin Laden oftest citeres for er, at "når folk ser en stærk hest og en svag hest, vil de af natur foretrække den stærke hest".

I de snart 14 år der er gået siden tvillingetårnene i New York styrtede sammen, har islamisterne taget Osama bin Ladens ord et skridt videre:

Islamisk Stats leder Abu Bakr al-Baghdadi forsøger formentlig, at vise verden, at han ER den stærke hest - og at han vil ride alt andet ned på sin vej.

Islamisk Stats leder Abu Bakr al-Baghdadi under en af sine ekstremt sjældne offentlige taler.

Også de shia-muslimer der udgør store befolkningsgrupper i Irak og Syrien er han villig til at "ride ned"

Islamisk Stat - der har sin base i det sunnimuslimske område i Syrien og Irak - anser shiamuslimer for at være vantro. Der er flere beretninger om massemord på Shiamuslimer - f.eks. i august 2014, hvor 670 shiamuslimske fanger i et erobret fængsel blev dræbt.

Konflikten mellem shiamuslimer og sunnimuslimer er tilsyneladende så vigtig for Islamisk Stat, at organisationen ind til videre har prioriteret alle sine kræfter her.

Målet er indlejret i selve organisationens navn - nemlig at skabe en Islamisk Stat - et kalifat - i dele af Syrien og Irak, hvor alle deler den samme fortolkning af Islam. 

Alle andre kan konvertere - eller dø.

En gruppe mænd fra det religiøse mindretal yazidierne tvangskonverteres her til Islam af medlemmer af Islamisk Stat.

Under krigen mellem Israel og Hamas i sommeren 2014 var der således ingen støtte fra Islamisk Stat - i stedet dukkede der videoer op på sociale medier, hvor mænd , der angiveligt er medlemmer af Islamisk Stat forsøgte at afbrændte et palæstinensisk flag, hvorefter de trådte på det. Palæstinensernes sag er ikke den samme som islamisternes.

Så længe kampene i Irak og Syrien har været det vigtigste for Islamisk Stat, er det også her grusomhederne er sket.

Ind til videre har så godt som alle henrettelser, korsfæstelser, steninger og levende begravelser været i de områder, som organisationen har besat. 

Men takket være de sociale medier er det blevet nemt for terroristerne at udsende deres videoer til alverden. 

Og ved at vise, at han er "den stærke hest" gennem grusom propaganda, har Islamisk Stats leder Abu Bakr al-Baghdadi held til at tiltrække rekrutter fra store dele af Europa og den arabiske verden.

De har endnu ikke udført angreb i USA eller Vesten, men Islamisk Stat har lovet hævn for vestens indblanding i krigen i Syrien, og Abu Bakr al-Baghdadi har sagt, at han håber USA indsætter landtropper, så terrorgruppen kan slå dem ihjel.

Islamisk Stats flag

Terrororganisationens flag er sort ligesom profeten Muhammeds krigsbanner.

Det hvide felt i midten er profetens segl - og skifttegnene over det betyder:

"Der er ingen anden Gud end Gud, og Muhammed er hans profet"

Forstå Islamisk Stat på tre minutter

Er du i tvivl om, hvad og hvem Islamisk Stat er, kan du få det fulde overblik af vores udlandskorrespondent, Rasmus Tantholdt i denne video.