Udland

Ny video fra IS viser brændende jordansk gidsel

Terrororganisationen Islamisk Stat (IS) påstår i en ny video, at de har brændt den jordanske pilot Muath al-Kasaesbeh levende. Videoen er ikke verificeret. 

Reuters skriver dog, at chefen for det jordanske forsvar har informeret familien til den jordanske pilot om, at han er blevet dræbt, det siger et familiemedlem til nyhedsbureauet. 

Samtidig bekræfter jordanske myndigheder til statsligt tv, at piloten er død, skriver Reuters. Det skulle angiveligt allerede være sket for en måned siden, den 3. januar. De jordanske myndigheder har da også i længere tid forlangt at se beviser på, at piloten stadig var i live.

Blev skudt ned i kampe mod IS

Videoen blev frigivet på flere ekstremistiske hjemmesider med logoet fra den ekstremistiske gruppe al-Furgan. Den 20 minutter lange video er velproduceret med effekter og grafikker som set i tidligere videoer.

På videoen lader det til, at piloten er blevet mishandlet, og han har blandt andet et sort øje. Han er iført en orange fangedragt og placeret i et metalbur. En maskeret militant antænder en linje af brændstof, der fører ind i buret, og Muath al-Kasaesbeh antændes.

Den 26-åriges krigsfly blev skudt ned december i den syriske provins Raqqa i et område, der kontrolleres af militante fra IS. Muath al-Kasaesbeh fløj som en del af den internationale koalition mod IS.

Terrorgruppen har sagt, at de skød flyet ned, hvilket amerikanerne dog har benægtet. 

Jordans hær: Muath al-Kasaesbeh bliver hævnet

IS forlangte, at den dømte, kvindelige terrorist Sajida al-Rishawi skulle frigives, hvis piloten skulle overleve.

Sajida al-Rishawi sidder fængslet i Jordan, efter hun deltog i et terrorangreb i Amman i 2005, hvor selvmordsbomber mod tre forskellige hoteller kostede 60 personer livet.

Al-Rishawi overlevede, fordi hendes bombebælte ikke virkede. Hun blev derfor anholdt og siden dømt til døden ved hængning, men hendes appelsag kører stadig ved den jordanske domstol.

Den jordanske hær har meddelt, at man vil hævne drabet på piloten.

- Hævnen vil være lige så stor som den uhyrlighed, der har ramt Jordan, sagde talsmanden oberst Mamdouh Ameri på statsligt tv, da drabet blev bekræftet.

Talsmænd fra det Hvide Hus siger, at de kender til videoen, der viser afbrændingen af piloten, og efterretningstjenesten forsøger at verificere videoen. Er videoen ægte fordømmer man Islamisk Stat og forlanger alle gidsler løsladt øjeblikkeligt, skriver Reuters. 

Muath al-Kasaesbeh blev holdt som gidsel sammen med de to japanere Harun og Kenji Goto Jogo, der begge blev henrettet denne måned.