Udland

Medier: Japansk journalist henrettet af IS

En video, der tilsyneladende viser henrettelsen af det japanske gidsel - journalisten Kenji Goto - er blevet lagt på nettet.

Videoen, der blev lagt på internettet lørdag viser ifølge en række internationale telegrambureauer, herunder AP, et medlem af Islamisk Stat med britisk accent halshugge den japanske journalist.

I videoen kan man blandt andet se, at bødlen bærer samme symboler, som er vist tidligere tilsvarende videoer, der er blevet lagt på nettet af Islamisk Stat.

Forhandlinger i hårdknude

Alligevel har man ikke fra de japanske myndigheders side bekræftet videoens autencitet.

Den japanske viceudenrigsminister forklarede sent fredag aften, at forhandlingerne om at få Kenjo Goto udleveret var gået i hårdknude.

I videoen, der bliver kaldt 'En besked til Japans regering', knæler den japanske journalist ved siden af sin bødel, men siger ingenting i videoen, der varer omkring et minut.

'Lad Japans mareridt begynde'

Bødlen retter i videoen en kritik mod den japanske regering, og henrettelsen, der altså stadig ikke er blevet verificeret af myndighederne, sker som resultat af den japanske premierministers beslutning om at tage del i krigen mod IS.

- På grund af din beslutning om at tage del i en uvindelig krig vil denne mand ikke blot slagte Kenji, men vil også fortsætte med at sprede ødelæggelse, hvorend vi finder dine folk. Så lad Japans mareridt begynde, lyder det blandt andet i videoen.

En talsmand fra den japanske regering har lørdag aften (dansk tid) fordømmet videoen og det, der tilsyneladende er henrettelsen af Kenji Goto.

Amerikansk solidaritet

Det samme gør man fra amerikanske myndigheders side.

- Vi har set videoen, der menes at vise, at japaneren Kenji Goto er blevet dræbt af terrororganisationen, IS, sagde en talsmand fra præsidentens embedsbolig.

- USA fordømmer på det kraftigste IS' handlinger og vi anmoder om snarest mulig udlevering af de resterende gidsler. Vi står sammen med vores allierede Japan, lyder meldingen fra Det Hvide Hus.

I videoen nævnes intet om de resterende gidsler, der menes stadig at være i IS' varetægt. Det drejer sig blandt andre om en jordansk jagerpilot, der blev fanget, da hans fly blev skudt ned i Syrien.

Kilder: AP/Reuters