Udland

Efter fire forsøg: Ny præsident valgt i Italien

Efter fire forsøg har Italien nu valgt en ny præsident. Det bliver den 73-årige Sergio Mattarella, forfatningsdommer og tidligere forsvarsminister, der skal afløse den afgåede præsident, Giorgio Napolitano. 

Det krævede fire afstemninger på bare tre dage for parlamentsmedlemmerne, før de valgte Mattarella, der forinden har været premierminister Matteo Renzis foretrukne kandidat. 

I fjerde valgrunde gik man over til at bruge simpelt flertal, hvor blot halvdelen skal være enige fremfor kvalificeret flertal, som var kravet ved de tidligere valgrunder, hvor to tredjedele af parlamentet skulle være enige.

Præsidenten kan opløse parlamentet, udskrive valg og udpege premierministre, men posten er hovedsagelig ceremoniel. Alligevel har den seneste præsident, Napolitano, forsøgt sig med sit eget lille oprør med den opfattelse, forklarer Morten Heiberg, der er professor på Københavns Universitet, hvor han blandt andet forsker i det italienske samfund.

- Napolitano gik aktivt ind i mange spørgsmål vedrørende italiensk politik og på den måde udvidede han de beføjelser, der reelt ligger i præsidentembedet. Det bliver spændende at se, om den nye præsident vil trække embedet lidt tilbage, eller om han vil fortsætte det, som nogen kalder den aktivistiske præsidentstil.”

Udover at en præsident nu er blevet valgt, så viser afstemningen tegn på, at sammenholdet i Silvio Berlusconis parti, Forza Italia, vakler. Partiet ønskede ikke at bakke op om premierminister Matteo Renzis ønske om at vælge Mattarella til ny præsident. Derfor blev partiets medlemmer forud for afstemningen bedt om at stemme blankt.

- Man kan se, at der kun er afgivet små hundrede blanke stemmer, og Berlusconi (og partiet Forza Italia) har omkring halvanden hundrede stemmer ved den her lejlighed. Så der er noget galt med partidisciplinen i hans parti, siger Morten Heiberg.  

Sergio Mattarella bliver Italiens 12. præsident siden Anden Verdenskrig