Udland

Nordkoreas Kim takker ja til Moskva-invitation

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har sagt ja til at deltage, når Rusland den 9. maj markerer 70-års-dagen for Sovjetunionens sejr over Tyskland ved afslutningen på Anden Verdenskrig.

Det rapporterer sydkoreanske medier.

Hvis Kim Jong-un tager til Rusland, vil det være hans første besøg i udlandet, siden han kom til magten i det lukkede land i 2011.

- Omkring 20 statsledere har bekræftet, at de deltager i markeringen af årsdagen, og den nordkoreanske leder er blandt dem, siger en talsmand for præsident Vladimir Putin ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

Dermed ser det ud til, at Kim Jong-uns første udlandsbesøg kommer til at gå til Rusland og ikke til Kina, som er den vigtigste allierede.

Moskva og Pyongyang har i den seneste tid udviklet stærkere bånd. Regimet i Nordkorea støtter Rusland i Ukraine-konflikten, og der er udarbejdet samarbejdsprojekter inden for gas og infrastruktur.

Samtidig er forholdet mellem Nordkorea og Kina blevet noget kølnet, efter at Kim kom til magten.

Kina har været hårdere i tonen end russerne i dets kritik af Nordkoreas atomprøvesprængninger, der har udløst internationale advarsler og FN-sanktioner.

Kinas præsident, Xi Jinping, har mødt den sydkoreanske præsident, Park Geun-hye, seks gange, siden de begge kom til magten i 2012. Xi har endnu ikke mødtes med Nordkoreas leder.

Tidligere i denne måned sagde Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, at Nordkorea havde sendt positive signaler til Moskva, efter at Putin havde sendt en invitation til Pyongyang.

Kim Jong-uns far, Kim Jong-il, blev inviteret til Rusland i 2005 ved markeringen af 60-års-dagen for afslutningen på Anden Verdenskrig, men han kom ikke.