Reddede 669 børn fra nazisterne - og holdt det skjult i 50 år

Tirsdag er 70-årsdagen for befrielsen af nazisternes koncentrations- og dødslejr i Auschwitz, hvor mindst 1,1 millioner mennesker omkom. Verden ove

Tirsdag er 70-årsdagen for befrielsen af nazisternes koncentrations- og dødslejr i Auschwitz, hvor mindst 1,1 millioner mennesker omkom.

Verden over bliver ofrene for Holocaust derfor mindet. Nazisternes systematiske udryddelse af jøder under Anden Verdenskrig kostede ca. seks millioner jøder livet, og flere end fire millioner af dem døde i tyskernes koncentrationslejre. Men det tal kunne have været endnu højere, hvis ikke det var for briten sir Nicholas Winton, der nu er 105 år og kendt som Storbritanniens svar på Oscar Schindler.

I 1938 begyndte han at arrangere såkaldte børnetransporter ud af det besatte Tjekkoslovakiet, og hans helteaktion reddede i alt 669 børn. Det var dog først 50 år senere, at Winton blev takket for sin indsats i BBC-programmet ”That’s Life” i en rørende hyldest, hvor mange af de (nu voksne) børn var til stede – en hyldest som sidste år også pludselig fik stor opmærksomhed på de sociale medier. Se klippet øverst i artiklen.

Nicholas Winton var i 50 år tavs om den heltemodige indsats, han satte i værk i de sidste måneder før Anden Verdenskrigs udbrud. Indtil den dag hustruen fandt scrapbogen med navne og oplysninger om de i alt 669 børn, som takket være Winton overlevede nazisternes besættelse af det daværende Tjekkoslovakiet.

- Vidste bedre end de fleste, hvad der foregik
Nicholas Winton var 29 og aktiehandler i London, da han i 1938 besøgte flygtningelejre nær Prag og fik bragt i alt otte tog med børn ud af nazisternes jerngreb og til London, hvor plejefamilier tog imod dem.

Winton har fortalt, at han på grund af sin tysk-jødiske afstamning med det samme var klar over situationens alvor:

- Jeg vidste bedre end de fleste, og i hvert fald bedre end politikerne, hvad der foregik i Tyskland. Vi havde flygtninge fra Tyskland boende i vores private hjem på det tidspunkt. Nogle, der vidste, at de var i livsfare, har han udtalt til BBC.

Han har også forklaret, at han vidste, at mange af børnene ville være døde, hvis det ikke var for hans indsats, men beskedent tilføjet, at "det var, hvad der skete over hele Europa".

Således var hans redningsaktion også ukendt, indtil hans hustru en dag fandt scrapbogen i en kasse på loftet og spurgte ham, hvad den indeholdt.

Nicholas Winton blev slået til ridder af den engelske dronning i 2003, og han er derudover i 2014 blevet tildelt Tjekkiets fornemste orden.