Udland

Japansk gidsel angiveligt dræbt af IS

Japans regering arbejder lige nu på at bekræfte ægtheden af en video, der er blevet lagt ud på internettet. Videoen viser tilsyneladende, at det ene af de to japanske gidsler, der bliver tilbage holdt af IS i Syrien, er blevet halshugget.

Anderledes end tidligere

Videoen er anderledes end tidligere videoer fra IS, der har vist selve henrettelserne eller optakten dertil. Den nye video består derimod udelukkende at et foto med et lydspor.

Billedet viser den japanske journalist Kenji Goto, der holder to foto i sine hænder. Det ene viser det andet gidsel, Haruna Yukawa, siddende på knæ. Det andet viser hans livløse krop efter halshugningen.

Lydsporet er tilsyneladende et budskab fra IS indtalt af japanske Kenji Goto. I den giver terrorgruppen blandt andet Japans præsident Shinzo Abe skylden for henrettelsen af gidslet, fordi regeringen ikke betalte løsesummen på 1,3 milliarder kroner.

Kræver terrorist løsladt

I videoen er budskabet dog, at IS ikke længere er interesserede i penge. Til gengæld kræver de, at den dømte terrorist Sajida al-Rishawi bliver løsladt. Hun deltog i et terrorangreb i Jordans hovedstad Amman i 2005, hvor selvmordsbomber mod tre forskellige hoteller kostede 60 personer livet.

Al-Rishawi overlevede, fordi hendes bombebælte ikke virkede. Hun blev derfor anholdt og siden dømt til døden ved hængning, men hendes appelsag kører stadig ved den jordanske domstol. Hende kræver terrorgruppen nu udvekslet i bytte for Kenji Goto.

Japans viceudenrigsminister har dagen igennem ført hemmelige forhandlinger i netop Jordan, men det er uvist, om japanerne har foreslået en fangeudveksling.

Ville ”finde sig selv” i Syrien

Ifølge Newsweek var den nu afdøde Haruna Yukawa i Syrien i et forsøg på at ”finde sig selv”.

Magasinet fortæller, hvordan den 42-årige japaner havde været igennem en række voldsomme begivenheder de senere år: Han mistede sin hustru til lungekræft, gik konkurs med sin virksomhed og til sidst endte han med at bo en måned i en park i Tokyo.Undervejs forsøgte han at begå selvmord.

Til sidst besluttede han sig for at blive sikkerhedsrådgiver, og derfor rejste han til Syrien, selv om han ikke umiddelbart har nogen erfaring med militært arbejde.

Da han ankom til byen Aleppo, blev han taget til fanget af IS.