Udland

Ukraine: Krigsfanger ydmyget og overfaldet efter busangreb

I den østukrainske by Donetsk har der i dag hersket en lynchstemning, efter en bus i morges blev ramt af en granat og 13 mennesker blev dræbt.

Angrebet fandt sted i den del af Donetsk, der er kontrolleret af de pro-russiske separatister. Den ukrainske hær afviser, at de skulle stå bag angrebet, og hæren beskylder de pro-russiske separatister for selv at have udført angrebet. 

Men de pro-russiske separatisters er overbeviste om, at det var ukrainske soldater der beskød bussen. 

Derfor kørte de i eftermiddags en flok ukrainske soldater, som de havde taget som krigsfanger under kampene om byens lufthavn, hen til stedet, hvor bussen blev angrebet. 

Her blev de blege, haltende soldater, flere med forbindinger om hovedet, beordret til at knæle foran lokale indbyggere, som overdængede dem med skældsord og spyttede på dem.

- De skal straffes lige som Saddam Hussein. De er mordere. De dræbte vores børn, forklarede pensionisten Zina til nyhedsbureauet AFP.

De ukrainske soldater blev dog taget som krigsfanger for flere dage siden, og kan således ikke direkte være ansvarlige for angrebet i morges.

Også en ukrainsk officer, som blev taget som krigsfange for et par dage siden, blev bragt hen til gerningsstedet, mens der stadig lå lig på vejen ved siden af bussen. 

På videooptagelserne kan man se, hvordan officeren med hænderne lagt i håndjern på ryggen, forsøger at løbe tilbage til den bil, som de pro-russiske separatister havde brugt til at køre ham hen til gerningsstedet. De pro-russiske separatisters fangeskab var åbenbart at foretrække, frem for indbyggernes vrede. Men inden han nåede i sikkerhed i bilen, blev han overfaldet og slået af flere civile.