Udland

Kvinde idømt 30 års fængsel for ufrivillig abort - nu benådes hun

I videoen over artiklen kan du høre den dømte kvindes historie

En 25-årig kvinde fra El Salvador i Mellemamerika har siddet i fængsel, siden hun var 18 år gammel. Hun er idømt 30 års fængsel for mord, fordi hun i 2007 aborterede ufrivilligt.

Men efter flere års kamp blev hun onsdag benådet, oplyser Amnesty International.

El Salvador har totalforbud mod abort, hvilket betyder, at kvinder og piger kan dømmes for alle former for abort – også ufrivillige. Ifølge nyhedsbureauet Reuters er mindst 129 personer blevet fængslet for brud på de strenge abortregler.

Aborterede og vågnede i håndjern

Den 25-årige kvinde, Guadalupe, led som 17-årig i 2007 af komplikationer i forbindelse med sin graviditet og havde en spontan abort i ottende måned, oplyser kampagneleder hos Amnesty International, Sara Haugesen, til tv2.dk.

- Hun bliver kørt med ambulance hen til hospitalet, og da hun vågner, ligger hun i håndjern og ryger direkte i fængsel. Det er nogle fuldstændig vanvittige sager. Der er ingen beviser for, at hun har provokeret aborten, siger Sara Haugesen.

Kvinden blev tiltalt for abort, hvilket under landets love kan give mellem to og otte års fængsel. Anklagen blev senere erstattet med en anklage om overlagt mord, der førte til dommen på 30 års fængsel.

Benådet med én stemmes flertal

Amnesty International har siden i fællesskab med lokale partnere kæmpet mod dommen, som de betegner som uretfærdig. De har sikret, at i alt 16 fængslede kvinder har deres sager til genovervejelse i El Salvadors parlament.

Den 16. januar stemte parlamentsmedlemmerne første gang om Carmen Guadalupe Vasquezs sag. Her blev det med én stemmes flertal besluttet ikke at benåde hende.

Men onsdag stemte parlamentet igen, om hun skulle løslades, og her lykkedes det at overbevise ét parlamentsmedlem om at skifte mening. Dermed slipper hun for de resterende 23 år bag tremmer.

- Det er helt vanvittigt at benådningen kun lige vindes med én stemme, men vi er ret så glade for at det lykkedes. Afgørelsen har også betydning for de andre 15 kvinder, da afgørelsen forhåbentlig kan danne præcedens. Det har virkelig givet os blod på tanden, siger Sara Haugesen til tv2.dk.

Kampen mod abort-lov fortsætter

Foruden kampen for at få de resterende 15 kvinder løsladt arbejder Amnesty International også videre for at få ændret selve abortlovgivningen i landet.

Håbet er, at man kan få afkriminaliseret abort og fjernet fængselsstraffene, der også omfatter eksempelvis ofre for voldtægt og incest, samt læger og andet sundhedspersonale, der mistænkes for at hjælpe kvinder med at abortere.

- Med denne afgørelse har El Salvador omgjort en forfærdelig uretfærdighed. Guadalupe skulle aldrig have været fængslet i første omgang. Løsladelsen er en triumf for retfærdigheden og et resultat af det utrættelige arbejde fra lokale menneskerettighedsaktivister, siger Erika Guevara-Rosas, der er direktør for Amnesty International i Amerika.