Udland

Hver tredje gorilla og chimpanse udslettet af ebola

Det værste ebola-udbrud i historien har de seneste måneder resulteret i næsten 9.000 tabte menneskeliv i Vestafrika.

Og mens sundhedsmyndighederne i lande som Guinea, Liberia og Sierra Leone er ved at have styr på den humanitære katastrofe, så fortsætter den aggressive virus med at true nogle af menneskets nærmeste slægtsarter.

Det anslås nemlig, at ebola siden virussen blev opdaget har udryddet en tredjedel af gorilla- og chimpansebestanden. Det fremgår i en rapport fra forskningsinstituttet Animal Research.

Flere store udbrud

Ebola har med jævne mellemrum gjort et betragteligt indhug i bestanden. Blandt andet da virussen skyllede ind over Elfenbenskysten i begyndelsen af 1990'erne og da 5.000 gorillaer blev ramt af ebola i en nationalpark i Den Demokratiske Republik Congo i 2002 og 2003. 

I dag anslår Verdensnaturfonden WWF, at der er omkring 100.000 gorillaer tilbage, mens der skulle være mellem 150.000 og 200.000 chimpanser tilbage.

Eksperter advarer om, at problemet meget vel på længere sigt kan få alvorlige konsekvenser for den samlede bestand af gorillaer og chimpanser.

- Selv om ebola ikke i sig selv truer med at udrydde aber og chimpanser, så har epidemien reduceret bestanden så meget, at den ikke længere kan opretholde sig selv mod truslen fra krybskytter og andre farer, lyder konklusionen i en rapport fra forskningsinstituttet Animal Research.