Udland

Ekspert om demo: Mange tyskere romantiserer Nazi-tiden

Den islamkritiske bevægelse Pegida havde håbet på op mod 60.000 tyskere på gaden i Leipzig, da organisationen onsdag aften arrangerede demonstration mod islamisering af Tyskland, og selvom antallet af deltagere nærmere lå omkring det halve, så var demonstrationen stadig den største gadeprotest mod islam i Tysklands historie.

Og når det lykkes at tiltrække så mange tyskere i demonstration på en onsdag aften, så skyldes det blandt andet, at etablerede højreradikale kræfter stadig nyder opbakning fra de tyskere, der romantiserer over tiden under Hitler.

Det mener Rene Karpantschof, der er sociolog og ekspert i sociale bevægelser og protestaktiviteter ved Københavns Universitet.

- Nazismen er stadig et kontroversielt emne, men forbindes også af mange med stolthed og storhed. Og især i krisetider ser mange tyskere tilbage på tiden med nationalsocialismen med stolthed, og der er stadig en stor gruppe tyskere, der ikke vil erkende de grusomheder, der fandt sted under krigen, forklarer han.

Mange etablerede højreradikale

Indvandrerkritiske demonstrationer er ikke noget nyt fænomen i Tyskland, og demonstrationerne i Leipzig er ifølge Rene Karpantschof blot et udtryk for, at etablerede højreradikale har haft held med at udnytte terrorangrebet i Frankrig til at sætte islamkritikken på dagsordenen.

Og i kulisserne arbejder mange af de samme radikale, der siden murens fald har været bannerførere for den ekstreme højrefløj.

- I Tyskland har man haft stor opbakning på den udenomsparlamentariske højrefløj. Efter murens fald kom der en voldsbølge mod flygtninge og indvandrere på gennem 1990'erne, og selvom det var blodigt, så satte det også gang i en ny bølge nynazisme, og der er mange etablerede og erfarne højreradikale, der udnytter der stærke netværk til at mobilisere opbakning i Tyskland.

Den danske vinkel

Demonstrationen i Leipzig finder sted kun to dage efter, den danske Pegida-gren arrangerede en tilsvarende protest i Aarhus og København. Selv om arrangøren var den samme, så tåler demonstrationen dog ingen yderligere sammenligning, da kun omkring 200-300 deltog i marchen.

Og selvom det for en gangs skyld lykkedes at arrangere en fredelig og folkelig demonstration af den nye danske gren af Pegida, så skal danskerne ikke forvente, at højreradikale og indvandrerkritiske demonstrationer vil få yderligere fodfæste i Danmark.

- Den nye højrestrømning er aldrig blevet stor i Danmark på gadeplan, fordi der har altid har været stor lokal modstand. Danmark er et lille land, og antifascister kan hurtigt køre til Aalborg, hvis der er en demonstration. Når de marcherer, så deltager nazisterne ofte også, og så bliver man hurtigt dømt ude i Danmark, forklarer Rene Karpantschof, der understreger, at Pegida langt fra er den første højreradikale bevægelse, der har forsøgt, at mobilisere modstand mod islam på de danske gader.

- Andre etablerede grupper som 'Stop Islamiseringen af Danmark' har lige over 7.000 likes på facebook, men det betyder ikke, at de er parate til at gå på gaden eller vil engagere sig politisk. De har flere gange forsøgt at bruge gaden som politisk platform, men det har været den ene fiasko efter den anden.

Mere folkelig end tidligere

I en undersøgelse foretaget af Jyllands-Posten fremgår det, at mange danskere efterlyser et parti, der har en strammere indvandrerpolitik end Dansk Folkeparti.

Og selvom opbakningen til mandagens demonstration i Aarhus og København var beskeden - i forhold til demonstrationen i Leipzig - så vidner det ifølge Rene Karpantschof alligevel om en ny og mere folkelig bevægelse på det yderste højre.

- Der plejer kun at komme 20-40 stykker til den type demonstrationer, så 200-300 er flere, end vi nogensinde har set, så det ser ud til, at det lykkedes at udnytte dagsordenen og omsætte det til gadeaktivitet, og samtidig er det lykkedes at skabe bro til etablerede politikere, da blandt andet Mogens Camre deltog i demonstrationen, så demonstrationen forekommer mere folkelig, end vi tidligere har set.

Dårlig organisation

Rene Karpantschof mener, at bevægelsens fremtid og opbakning i høj grad afhænger af, hvorvidt det lykkes at organisere sig og arbejde sammen med andre bevægelser, der sympatiserer med Pegidas holdninger.

- I virkeligheden har den potentiale til at blive en ny bevægelse, for mange sympatiserer med mere radikale holdninger end dem, Dansk Folkeparti står for. Men det yderste højre kæmper både med dårlig organisation og fragmentering. Mange folk på den fløj har tilknytning til nynazistiske miljøer, og dem er der mange, der nægter at samarbejde med.