Udland

Politiet forbyder alle demonstrationer i Dresden

I 12 mandage i træk har den tyske by Dresden dannet rammen for demonstrationer arrangeret af den stærkt voksende bevægelse Pegida, der står for "Patriotiske europæere mod islamisering af Vesten".  Men i dag bliver der ingen demonstrationer i Dresden - hverken Pegida eller de planlagte mod-demonstrationer.

Efter konkrete trusler fra islamister mod stifteren af Pegida, Lutz Bachmann, har politiet i Dresden nedlagt forbud mod enhver forsamling under åben himmel i Dresden i dag.

Ledelsen af Pegida holdt i formiddags et pressemøde i Dresden. Her forklarede de, at det var dem, der i første omgang aflyste dagens demonstration, da de af politiet havde fået at vide, at der forelå konkrete trusler mod Lutz Bachmann. Trusler som det tyske politi havde modtaget fra udenlandske efterretningstjenester.

På pressemødet forklarede en af medstifterne af Pegida, Kathrin Oertel, at de havde truffet valget om at aflyse dagens demonstration, af hensyn til demonstranternes sikkerhed.

- Vi ser det som vores pligt at tage ansvar for deltagerne i marchen, forklarede Kathrin Oertel.

Hun understregede, at beslutningen om at aflyse ikke betyder, at Pegida nu er mundlamme. 

- Vi vil ikke lade os fratage retten til at ytre og forsamle os, slog Kathrin Oertel fast. 

Herefter tog Lutz Bachmann ordet og benyttede lejligheden til at slå seks punkter fast, som ifølge Bachmann skal bygge bro og skabe dialog om islamiseringen af Tyskland.

For det første ønsker Pegida en kvalitativ indvandring i stedet for en kvantitativ indvandring. Altså få, men højt uddannede og vel integrerede indvandrere. Desuden skal indvandrerne have pligt til at integrere sig, og islamister og religiøse fanatikere skal udvises. Endelig skal sikkerheden i Tyskland øges og nedskæringen i politiet skal omgående standses.

Kortet viser hvor mange, der deltog i både Pegidademonstrationer og anti-Pegidademonstrationer i tyske byer sidste mandag - den første mandag efter terrorangrebene i Paris. Bortset fra i Dresden, er anti-Pegidademonstrationerne klart de største.

Forbuddet kritiseres af venstrefløjen

Forsamlingsforbuddet i Dresden er blevet stærkt kritiseret af oppositionen i den tyske Bundestag. Anton Hofreiter, der står i spidsen for den venstreorienterede fraktion "Bündnis 90/Die Grünen" siger til den tyske tv-station ZDF: - Pegida-demonstrationerne er modbydelige. Men naturligvis skal vores myndigheder sørge for også at gøre det muligt at komme med disse modbydelige meningstilkendegivelser.

Han og flere andre politikere kalder det for en indskrænkning af grundlovsfæstede rettigheder, og Anton Hofreiter håber, at politiet er i stand til at fremvise en meget god grund til et så drastisk skridt.

Selv om demonstrationer i Dresden således både er blevet forbudt og aflyst, så vil der i flere andre tyske byer i aften holdes både demonstrationer for og imod Pegida. Foreløbig er der annonceret demonstrationer i Berlin, München, Düsseldorf, Magdenburg, Saarbrücken og Leipzig. 

I Berlin regner arrangørerne med, at op 1.000 vil gå på gaden i sympati med Pegida-bevægelsen. Samtidig er der bebudet to moddemonstrationer. Politiet i Berlin har sendt 900 betjente ud for at sørge for sikkerheden for demonstranterne i begge lejre.

Om PEGIDA

  • PEGIDA står for på tysk "Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes".
  • På engelsk hedder PEGIDA "Patriotic Europeans Against the Islamization of the West."
  • PEGIDA blev grundlagt som organisation i den tyske by Dresden i oktober 2014. Stifteren af organisationen hedder Lutz Bachmann.
  • Den første demonstration fandt sted i Dresden d. 20.oktober 2014 med kun en håndfuld mennesker. I de efterfølgende dage voksede antallet af demonstranter. Omkring 7500 personer demonstrerede d.1. december, hvor politiet talte 80-100 hooligans.
  • Omkring 25.000 demonstrerede d. 12. januar.
  • Stifter af PEGIDA-DK, Nicolai Sennels, har tidligere været medlem af Dansk Folkeparti.
  • Den første Pegida-inspirerede demonstration fandt sted i Haderslev den 5. januar og var arrangeret af blandt andre Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD).
  • Første demonstration arrangeret af Pegidadk fandt sted mandag d. 19. januar.
  • I dag finder anden demonstration arrangeret af Pegidadk sted i København.