Udland

Fransk komiker anholdt efter sympati med terrorist

Mens franskmænd i morges stod i lange køer foran kiosker for at få den første udgave af satiremagasinet Chalie Hebdo efter terrorangrebet for en uge siden, så mødte 12 politibetjente klokken 7.00 op hos komikeren Dieudonné. Mens hele Frankrig således hylder ytringsfriheden, så blev Dieudonné anholdt for en kommentar på sin Facebookprofil. Her skrev han søndag aften efter den store sørgemarch i Paris, at han "føler sig som Charlie Coulibaly". "Charlie" henviser til satiremagasinet "Charlie Hedbo" og "Colibaly" er navnet på den terrorist, der først dræbte en kvindelig betjent i Paris og siden tog gidsler i et jødisk supermarked, hvor han dræbte fire kunder, inden han selv blev dræbt af politiet. Det er efterfølgende kommet frem, at Amedy Coulibaly stod i ledtog med brødrene Kouachi, der dræbte 12 mennesker i angrebet på "Charlie Hebdo". Efter blot en time havde opdateringen fået næsten 3.000 likes.

Frankrigs indenrigsminister Bernard Cazeneuve kaldte mandag Dieudonnés opdatering på Facebook for "foragtelig". Det fik Dieudonné til at skrive et åbent brev til Cazeneuve. Her beskylder han indenrigsministeren og resten af regeringen for at forsøge at ødelægge hans liv. - Jeg prøver bare at få folk til at grine, skrev Dieudonné. Alligevel valgte han senere at slette sin opdatering. Det hjalp dog ikke. Anklagemyndigheden i Paris har nu indledt en sag mod ham, og efterforskningen skal forsøge at finde ud af om Dieudonné kan dømmes for at have opildnet til terror.

Det er langt fra første gang at komikeren Dieudonné er i myndighedernes søgelys på grund sine kontroversielle udtalelser og sine stand-up shows, som har forarget mange på grund af antisemitisk indhold. Han er således flere gange dømt for bagvaskelser, injurier og tilskyndelese til racehad.

Dieudonné blev i 2013 internationalt kendt, da den franske fodboldspiller Nicolas Anelka blev straffet med fem spilledages karantæne, fordi han lavede en håndbevægelse, som var skabt af netop Dieudonné, og som mange betragter som antisemitisk

Og for et år siden nedlagde to domstole direkte forbud mod, at han opførte sit show "La Mur" i Paris og i Nantes. Dieudonné opgav efterfølgende helt at turnere med "La Mur", hvor han forargede jøder ved blandt andet at tisse op ad grædemuren.

I løbet af den sidste uge har fransk politi har anholdt i alt 54 personer for at komme med sympatitilkendegivelser af terrorangrebene i Paris.