Udland

Tysk politi gør klar til nye anti-islam protester

Islam er del af livet i Tyskland, siger Merkel. Imens gør tusinder klar til nye anti-islam demonstrationer.

Tusinder af tyske demonstranter ventes mandag aften at gå på gaden for at vise deres modstand mod islam, flygtninge og indvandring ved protester i den østtyske by Dresden og flere andre steder i landet.

Arrangørerne i Pegida - som står for Patriotiske Europæere Mod Islamisering af Vesten - har tiltrukket flere og flere mennesker til demonstrationerne, siden de begyndte i oktober.

I kølvandet på sidste uges blodige angreb mod ugeavisen Charlie Hebdo i Paris og de efterfølgende gidseltagninger, hvor i alt 17 mennesker blev dræbt, ventes det, at flere vil slutte sig til de tyske protester.

I sidste uge gik omkring 18.000 mennesker med i en demonstration i Dresden, og tysk politi gør klar til at kunne håndtere en endnu større menneskemængde mandag aften.

Den tyske kansler, Angela Merkel, understregede tidligere på dagen under en fælles pressekonference med den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, at islam er en del af Tyskland.

- Jeg er kansler for alle tyskere, sagde Merkel.

- Det inkluderer alle, der bor her på fast basis, uanset hvor de kommer fra, tilføjede kansleren, der har planer om at deltage i en støttedemonstration for tolerance og åbenhed, som muslimer og tyrkere arrangerer i Berlin.

Også i andre tyske byer, blandt andet Berlin, Hannover og Kassel, er der varslet demonstrationer mandag aften.

- Hvis arrangørerne havde den mindste smule anstændighed, ville de simpelthen aflyse disse demonstrationer. Ofrene fortjener ikke at blive udnyttet af sådanne agitatorer, sagde den tyske justitsminister, Heiko Maas, søndag til avisen Bild.

Arrangørerne i Pegida siger, at demonstrationerne vil finde sted som planlagt, og at deltagerne opfordres til at bære sort sørgebånd for at vise sympati med "familierne til terrorofrene i Paris".

Flere steder har der været moddemonstrationer mod Pegida. I Dresden var 35.000 mennesker lørdag på gaden for at vise modstand mod bevægelsen, mens 18.000 demonstrerede i Berlin søndag.

/ritzau/dpa