Udland

Gidseltager dræbt af 40 skud: Sådan stormede de supermarked

Specialstyrkerne, der stormede supermarkedet i Frankrig, hvor den islamistiske gidseltager Amedy Coulibaly skød og dræbte fire personer, taler nu ud.

Mediet Le Parisien forsøger med forklaringer fra forskellige medlemmer af indsatsstyrken at kaste lys over, hvad der skete de afgørende minutter, hvor gidseltageren blev dræbt.

Til mediet forklarer tre medlemmer fra indsatsstyrken, hvordan Amedy Coulibaly blev dræbt af 40 skud. Indsatsstyrken havde arbejdet 50 timer i streg, og videoen af deres kollega, der blev henrettet på åben gade, gav dem kræfterne til at fortsætte, forklarer et medlem fra specialstyrken, der optræder anonymt af hensyn til egen sikkerhed.

Vi havde alle det billede i hovedet

Betjenten Ahmed Merabet blev henrettet af en af Kouachi-brødrene, da han kom ilende til angrebet på Charlie Hebdo. Det dræbende skud blev fanget på kamera og florerede på nettet dagene efter angrebet.

- En af de ting, der motiverede os mest var videoen med den frastødende likvidering af vores kollega Ahmed Merabet uden for Charlie. Vi havde alle det billede i hovedet, siger et af medlemmerne fra politiets indsatsstyrke Jean-Pierre til Le Parisien.

Ville sprænge sig ind til gidseltageren

Et andet medlem af indsatsstyrken, der navngives Stan, forklarer, at skarpskytter ikke kunne spotte gidseltageren på grund af reklameskilte, der var i vejen.

Ifølge forklaringerne til Le Parisien havde man placeret sprængstoffer ved indgangen med planer om at sprænge sig vej ind til gidseltageren. Planen var at fange gidseltageren i live, men det lykkedes ikke, da han angreb først. Han affyrede sin AK47 mod politiet og trak sig tilbage ind I supermarkedet og angreb så igen.

Et medlem af indsatsstyrken, der navngives som ‘Marc’, forklarer:

- Foran os havde vi en mand, der var ultra præcis, veltrænet og vidste hvordan, hans skulle betjene sin AK47.

Baby ville ikke overleve i kølerum

Med i historien er også gidslerne, der gemte sig i et kølerum. Blandt dem var en få måneder gammel baby, der ikke havde overlevet, hvis ikke man havde haft held til at lukke for strømmen.

- Vi havde telefonkontakt med et af gidslerne, der gemte sig i kølerummet i kælderen. De fortalte os, at der var en baby på en måned i rummet. Babyen ville ikke overleve to timer, men det lykkedes os at slukke for strømmen, forklarer ‘Stan’.

Seneste udvikling i sagen er, at den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, nu bekræfter, at den eftersøgte franske kvinde Hayat Boumeddiene rejste ind i Syrien fra Tyrkiet den 8. januar. Hun ankom angiveligt i Istanbul lufthavn allerede den 2. januar via Madrid og opholdt sig på et hotel, siger ministeren i et interview ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Bourmeddiene var kæreste med den 32-årige Amedy Coulibaly, der fredag blev dræbt af de mange skud. 

Hvad er Charlie Hebdo kendt for?

 Det franske satiremagasin Charlie Hebdo har flere gange karikeret muslimske ledere og profeten Muhammed, og de satiriske udgivelser har gennem flere år udløst muslimers vrede.

  • Allerede i februar 2006 valgte magasinet at genoptrykke de 12 tegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten i september 2005 havde offentliggjort. Ud over de danske tegninger havde magasinet også en række egne tegninger med samme tema.
  • I 2011 blev magasinet udsat for et brandattentat efter at have bragt en forside med profeten Muhammed.
  • I 2012 valgte franske ambassader og konsulater i omkring 20 lande at holde lukket i forbindelse med en fredagsbøn, efter magasinet havde offentliggjort nye satiretegninger af profeten Muhammed.
  • I 2013 udgav magasinet et særnummer på 64 sider med en tegneserie, der beskrev profeten Muhammeds liv.
  •  7. januar 2015: Bevæbnede mænd trænger ind på magasinets redaktion i Paris, og dræber 12 personer.