Udland

Charlie Hebdo-terror: Her er de ubesvarede spørgsmål

Et livetransmitteret mareridt sluttede fredag, da franske specialstyrker rykkede ind i en koordineret aktion mod de tre gidseltagere, Said og Cherif Kouachi og Amedy Coulibaly, der forinden havde skudt og dræbt 17 af deres landsmænd. Onsdag kom det så frem, at de to brødre var udsendt af al-Qaeda i Yemen til at udføre angrebet i Paris.

Angrebet mod satirebladet Charlie Hebdo bliver beskrevet som den værste terroraktion i Frankrig de seneste 50 år, men der er stadig mange ubesvarede spørgsmål, som det endnu ikke er lykkedes efterforskerne at besvare.

Under dækningen har det været svært at overskue fakta, forlydender, meldinger og udtalelser fra mere eller mindre officielle kilder, og tilbage står en række spørgsmål, som endnu ikke er blevet besvaret hverken af myndighederne eller medierne. Tv2.dk giver her et overblik over nogle af de mest væsentlige:

Hvor er Boumeddiene?

Umiddelbart efter politiets koordinerede aktion mod gidseltagerne i Paris og Dammartin-en-Goele iværksatte fransk politi en intensiv eftersøgning på kæresten til Amedy Coulibaly, der stod bag drabet på en kvindelig betjent i Paris og de fire gidsler, der mistede livet i det jødiske supermarked. De første meldinger gik på, at hun tilsyneladende var flygtet fra supermarkedet i forvirringen  efter politiets aktion.

Mandag formiddag bekræftede den tyrkiske udenrigsminister oplysninger om, at Hayat Boumeddiene allerede 2. januar rejste til Syrien fra Tyrkiet.

Hun blev i den forbindelse fanget på lufthavnens overvågningskamera og videoen kan ses her.

Hvor hun forsvandt derefter er fortsat uvist.

Én forbindelse bekræftet - men hvad med IS?

Ligesom tilfældet Anders Behring Breivik, der gik amok i Oslo og på øen Utøya, hvor han dræbte 77 af sine landsmænd, er ét af de store spørgsmål i kølvandet på tragedien, hvilke forbindelser gerningsmændene havde til eventuelle terrororganisationer.

Ifølge flere internationale medier var Said Kouachi tilbage i 2011 i Yemen for at træne med al-Qaeda. Brødrene gjorde flere gange opmærksom på deres forbindelser til terrororganisationen både i forbindelse med angrebet på Charlie Hebdo og gidseltagningen efterfølgende.

Umiddelbart efter angrebene i Paris hævdede al-Qaeda, at de stod bag terroraktionen, der skulle være et svar på krænkelsen af profeten Muhammed. Det er noget, som al-Qaeda i Yemen har bekræftet i en udsendt video en uge efter angrebet, hvor organisationen fortæller, at Kouachi-brødrene var udvalgt til opgaven.

Efter attentatet og gidseltagningen dukkede der en video op med den tredje gerningsmand, Amedy Coulibaly, hvor han hævder at være medlem af Islamisk Stat. Dén forbindelse er imidlertid ikke blevet bekræftet, ligesom Al-Qaeda i Yemen ikke fortalte, at Coulibaly var udsendt af dem.

Andre medvirkende?

Redaktionslokalerne, hvor Charlie Hebdo holder til, står normalt tomme, og en journalist fra bladet har overfor Le Monde forklaret, at gerningsmændene tilsyneladende vidste, at satirebladet holdt ét ugentligt redaktionsmøde onsdag formiddag.

Attentatet virkede planlagt til mindste detalje, og det er fortsat uklart, om gerningsmændene samarbejdede med andre, der havde oplysninger indefra.

Umiddelbart efter angrebet foretog fransk politi adskillige tilbageholdelser af folk, der mentes at have forbindelser til de to gerningsmænd, men både en tredje mistænkt og ægtefællen til den yngste bror, Chérif Kouachi er siden blevet løsladt.

Tirsdag formiddag kom det frem, at endnu en mistænkt, der menes at have forbindelse til brødrene Kouachi, var blevet anholdt i Bulgarien. Det drejer sig om franskmanden Fritz-Joly Joachin, der oprindeligt stammer fra Haiti. Han blev anholdt, mens han forsøgte at krydse grænsen mellem Bulgarien og Tyrkiet.

Hvilken rolle spillede han i terrorangrebet, hvis han var indblandet, og er der andre medvirkende?

Samtidig er det blevet gjort klart, hvor brødrene skaffede deres våben fra. Onsdag meldte en mand fra Belgien sig selv til politiet og indrømmede, at han havde solgt våben til de to brødre.

Arbejdede de sammen?

Arbejdede brødrene Kouachi og Amedy Coulibaly sammen?

Under gidseltagningen truede Amedy Coulibaly med at dræbe gidslerne i det jødiske supermarked, hvis politiet stormede trykkeriet, hvor brødrene Kouachi havde forskanset sig.

Desuden hævdede han under et kort interview med den franske tv-station BFM TV, at han havde koordineret angrebet med Kouachi-brødrene.

Cherif Kouachi nævnte dog intet om forbindelsen til Coulibaly under et andet interview, og det er stadig uvist, hvorvidt de havde planlagt angrebet sammen.

Politiet kan dog bekræfte, at Amedy Coulibalys kæreste havde været i kontakt med kæresten til den yngste Kouachi-bror, Cherif.

Skud mod jogger?

Der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål omkring Amedy Coulibalys gøren og laden. Hvorfor skød han en betjent efter tilsyneladende at have været involveret i et banalt trafikuheld?

Søndag blev Coulibaly desuden kædet sammen med endnu en skudepisode, der havde fundet sted onsdag - samme dag som angrebet på Charlie Hebdo - hvor han tilsyneladende forsøgte at ramme en jogger i en forstad til Paris.

Ifølge den franske statsanklager fandt man patronhylstre på stedet, hvor der blev skudt mod joggeren, som matcher det automatvåben, Amedy Coulibaly brugte under gidseltagningen fredag.

Hvorfor gjorde den franske efterretningstjeneste ingenting?

Cherif Kouachi blev overvåget af den franske efterretningstjeneste, efter han tidligere har været idømt tre års fængsel for at have hjulpet unge fra Frankrig til Irak for at deltage i hellig krig.

Allerede i 2005 var han ifølge New York Times blevet inspireret til hellig krig på grund af skandalen fra Abu Graib-fængslet.

Hvis alt dette er rigtigt, hvordan kunne brødrenen få lov til at anskaffe sig automatvåben og planlægge et terrorangreb, uden det blev opdaget?

Den franske premierminister Manuel Valls har efter tragedien kritiseret efterretningstjenestens arbejde.