Udland

Mette Frederiksen i Paris: Vi skal have 'intelligent kontrol' ved grænserne

Den franske præsident, Francois Hollande, har budt velkommen til omkring 40 stats- og regeringsledere i Elysée-palæet i Paris.

Det sker forud for en stille demonstration, hvor op mod en million mennesker søndag klokken 15 forventes at stå sammen mod terrorisme - for at mindes ofrene for terrorangrebene i Paris.

I sin tale takker Hollande ifølge The Guardian statslederne for deres sympati - og Europa for at stå sammen. Fra Danmark deltager statsminister Helle Thorning (S) og justitsminister Mette Frederiksen (S).

- Jeg har på vegne af Danmark udtrykt vores store sympati, vores solidaritet og opbakning til det franske folk - men vi har også aftalt at stå sammen i kampen mod terror, siger Mette Frederiksen til TV 2, efter hun har deltaget i et møde med justitsministre fra Europa og USA.

- Terrorismen er grænseoverskridende, og derfor skal vores løsninger også være det, siger justitsministeren efter mødet.

Et møde, hvor de ifølge Mette Frederiksen har talt om at udveksle informationer, efterretninger og oplysninger om rejsende, der krydser grænser.

- Og så er det nødvendigt, at vi får en mere intelligent kontrol ved vores grænseovergange, siger Mette Frederiksen uden at gå i detaljer.

- Jeg vil gerne understrege, at de kræfter, vi kæmper mod, er så stærke, er, at vi må overveje, om vi skal have nye redskaber, siger Mette Frederiksen og henviser igen til en mere gennemgribende kontrol af flyrejsende

Ligesom kampen i Danmark skal rette sig mod både terrorismen og mod den bagvedliggende ideologi.

- En af mine opgaver er at sikre, at vi har en efterretningstjeneste, der har kompetencerne, redskaberne og musklerne til at stå op mod de kræfter, der måtte være udefra -  eller sågar indefra vores samfund, siger Mette Frederiksen.

Frankrigs indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, har takket sine politikerkolleger for at vise solidaritet

- Frankrig er i sorg over de 17 ofre for angrebene, siger Bernard Cazeneuve.

- Demokratiet er under angreb. Vi bør hylde politiet, der i de seneste dage har betalt en høj pris for deres arbejde, fortsætter Frankrigs indenrigsminister.

Ifølge BBC vil Francois Hollande besøge den vigtigste synagoge i Paris efter demonstrationen, skal en kilde i Elysee Palæet have sagt til BFMTV

Den franske avis Le Point har de samme oplysninger og tilføjer, at der vil blive afholdt en ceremoni ved synagogen til minde om alle ofrene.

Følg begivenhederne i Paris på TV 2 News og tv2.dk