Udland

Frankrig: Her tør du ikke komme efter mørkets frembrud

Frankrig er i chok efter tre døgns mareridt. 17 mennesker blev myrdet i løbet af 52 timer, hvor først det satiriske blad Charlie Hebdo blev angrebet og siden udspillede to gidseldramaer sig over adskillige timer. 

Landet som mange kender fra ferier med vin og god mad har været i fokus på grund af et terrorangreb. I to mini-dokumentarer fortæller tv2.dk om den anden side af Frankrig.

Væk fra strande og vinmarker, skiløjper og hyggelige landsbyer. Reportagerne tager dig dels med til områder, hvor ingen hverken turister eller lokale franskmænd tør komme. Og fortæller om et politisk miljø, hvor der er stor fokus på Frankrigs indvandrere og hvor det højreorienterede parti Front National står stadig mere stærkt.

Lige nu er Frankrig, der har Europas næststørste økonomi, gået økonomisk i stå. Arbejdsløsheden er høj og de sociale forskelle store. Flere områder i Frankrig er præget af dårlige boligforhold og social nød, og der har det seneste årti været flere eksempler på uroligheder. Forstæder til Paris er hårdt ramt, men også i landets andenstørste by Marseille, kæmper myndighederne med massive sociale problemer i parallelsamfund, hvor de kriminelle hersker. 

Engang var den smukke havneby Marseille kendt som et multikulturelt smeltedigel, hvor op mod en tredjedel af indbyggerne er muslimer. Men siden er byen blevet centrum i en ophedet debat om immigration og sikkerhed.

Dokumentaren her fortæller om den anden side af Frankrig.

Front Nationale stormer frem

Marine Le Pen står i spidsen for det højreorienterede parti Front Nationale, der de senere år har oplevet en historisk høj tilslutning. Ved det seneste kommunalvalg i marts 2014 fik partiet 16 borgmesterposter og 1455 sæder i kommunalbestyrelser landet over. Partiet der er indvandrer- og EU-kritisk har siden den kontroversielle partistifter Jean-Marie Le Pen overlod tøjlerne til sin datter har det spillet en stadig større rolle i fransk politik og samfundsdebat. I mini-dokumentaren her kommer man helt tæt på partiet, der kaldes fremmedfjendsk af nogen, mens andre ser det som den franske republiks redning.