Udland

Charlie Hebdo tilbage i arbejde: Vi vil fortsætte med at le

De ansatte på det franske satiremagasin Charlie Hebdo har genoptaget deres arbejde efter onsdagens terrorangreb, der kostede ti af deres kollegaer og to politibetjente livet.

Angrebet fandt sted i magasinets lokaler i det centrale Paris, og den franske avis Libération har derfor stillet lokaler til rådighed til den resterende redaktion.

De er nu i færd med at udarbejde næste uges udgave, som de har meddelt udkommer i et oplag på én million mod normalt blot 60.000 eksemplarer.

Redaktionen meddeler, at man vil fortsætte den satiriske, provokerende stil som et udtryk for, at man ikke vil bøje sig for terroristernes ønsker.

- Vi vil ikke lave en hyldest-udgave eller en nekrolog. Vi vil gøre det, vi altid har gjort. Så onsdagsudgaven vil blive en almindelig udgave, siger bladets chefredaktør Gerard Biard.

Han befandt sig selv i London under onsdagens angreb, hvilket formentligt har reddet hans liv.

Bladets jurist Richard Malka stemmer i og fastslår, at bladet ikke har glemt de dyder, der har gjort dem både berømte og berygtede:

- I løbet af redaktionsmødet har der været latterudbrud på Charlie Hebdo, for vi vil forsætte med at le, græde, men også le. Vi vil have jer til at le, for det er grunden til, at vi eksisterer. Ellers ville vi ikke længere være til nogen nytte, siger han.

Når næste uges udgave udkommer vil det derfor samtidig være en hyldest til de dræbte, som var de stadig en del af bladet.

- I det her nummer har de ikke dræbt nogen. De er her stadig. De vil være i det blad, som de altid har været det, siger chefredaktøren Gerard Biard.

De blev dræbt i Hebdo-attentatet

Frédéric Boisseau, pedel

Jean Cabut, tegner

Elsa Cayat, klummeskribent

Stephane Charbonnier, redaktør og tegner

Philippe Honoré, designer

Bernard Maris, klummeskribent

Mustapha Ourrad, redaktør

Michel Renaud, gæsteredaktør

Bernard Verlhac, tegner

Georges Wolinksi, tegner

Ahmed Merabet, politibetjent

Franck Brinsolaro, Charbonniers bodyguard

Hvad er Charlie Hebdo kendt for?

 Det franske satiremagasin Charlie Hebdo har flere gange karikeret muslimske ledere og profeten Muhammed, og de satiriske udgivelser har gennem flere år udløst muslimers vrede.

  • Allerede i februar 2006 valgte magasinet at genoptrykke de 12 tegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten i september 2005 havde offentliggjort. Ud over de danske tegninger havde magasinet også en række egne tegninger med samme tema.
  • I 2011 blev magasinet udsat for et brandattentat efter at have bragt en forside med profeten Muhammed.
  • I 2012 valgte franske ambassader og konsulater i omkring 20 lande at holde lukket i forbindelse med en fredagsbøn, efter magasinet havde offentliggjort nye satiretegninger af profeten Muhammed.
  • I 2013 udgav magasinet et særnummer på 64 sider med en tegneserie, der beskrev profeten Muhammeds liv.
  •  7. januar 2015: Bevæbnede mænd trænger ind på magasinets redaktion i Paris, og dræber 12 personer.