Udland

Stephanie Surrugue: Fire berømte tegnere blandt de dræbte på magasin

Fire af frankrigs mest berømte satiretegnere er blevet myrdet under dagens attentat mod ugebladet Charlie Hebdo.

Der er tale om de kunstnere, som er kendt under kunstnernavnene Cabu, Wolinsky, Charbe og Tignous. Det oplyser Charlie Hebdos advokat.

- Det drejer sig om fire meget kendte tegnere. Det drejer sig blandt andet om to gamle berømtheder på henholdsvis 76 og 80 år - nemlig Cabu og Wolinsky, og så Charbe og Tignous på 48 og 58 år, siger Stephanie Surrugue og fortsætter:

- Det er mænd, der hele deres liv har blandet sig i den offentlige debat med deres pen. Nogle mere end andre. For eksempel har Wolinsky været chefredaktør på Charlie Hebdos månedsmagasin, og han er også leder af magasinets kunstneriske afdeling, siger Surrugue, som beskriver magasinet Charlie Hebdo som meget venstreorienteret.

- Der begyndte så at opstå noget forvirring, da magasinet kastede hele deres støtte mod de danske Muhammed-tegninger, og pludselig blev opfattet som højreorienteret. Udgangspunktet på magasinet er venstreorienteret, men ekstremt fokuseret på ytringsfrihed, hvilket også betyder, at der tidligere har været brandattentater mod udgivelsen.

Det var den nu dræbte Cabu, der stod bag en af de første Muhammedtegninger.

I alt 12 personer er meldt dræbt efter angrebet mod ugebladet, heriblandt to politifolk og altså de fire kendte tegnere.

Hvad er Charlie Hebdo kendt for?

 Det franske satiremagasin Charlie Hebdo har flere gange karikeret muslimske ledere og profeten Muhammed, og de satiriske udgivelser har gennem flere år udløst muslimers vrede.

  • Allerede i februar 2006 valgte magasinet at genoptrykke de 12 tegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten i september 2005 havde offentliggjort. Ud over de danske tegninger havde magasinet også en række egne tegninger med samme tema.
  • I 2011 blev magasinet udsat for et brandattentat efter at have bragt en forside med profeten Muhammed.
  • I 2012 valgte franske ambassader og konsulater i omkring 20 lande at holde lukket i forbindelse med en fredagsbøn, efter magasinet havde offentliggjort nye satiretegninger af profeten Muhammed.
  • I 2013 udgav magasinet et særnummer på 64 sider med en tegneserie, der beskrev profeten Muhammeds liv.
  •  7. januar 2015: Bevæbnede mænd trænger ind på magasinets redaktion i Paris, og dræber 12 personer.