Udland

Tyrkiet anholder hollandsk journalist og ransager hjem

En hollandsk journalist, som tidligere har skrevet om tyrkisk bombeangreb på kurdere, er anholdt.

Tyrkisk politi har anholdt en hollandsk journalist på terroranklager, samtidig med at landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, erklærer, at tyrkiske journalister nyder større frihed end journalister i noget europæisk land.

Frederike Geerdink, som er korrespondent i den kurdiske by Diyarbakir i det sydøstlige Tyrkiet, skriver på Twitter, at hun tilbageholdes, efter at hendes hjem er blevet ransaget på baggrund af anklager relateret til "propaganda for en terrororganisation."

Den hollandske udenrigsminister, som i øjeblikket er på besøg i Ankara, erklærer sig chokeret over anholdelsen.

En anonym politiofficer fortæller, at den hollandske journalist, som arbejder for flere hollandske medier og den britiske avis The Independent, er anholdt og afhøres, men at hun derefter vil blive løsladt.

Samtidig med den opsigtvækkende afhøring langer Erdogan ud efter sine kritikere i Vesten.

- Man forsøger at sværte Tyrkiet til ved at tale om pressefrihed, når det i virkeligheden handler om at forhindre terrorisme.

- Intet sted i Europa eller i andre lande er der medier, som er så frie, som dem i Tyrkiet, siger Erdogan.

Den hollandske udenrigsminister, Bert Koenders, skriver på Twitter, at han vil tage sagen op med sin tyrkiske modpart Mevlüt Cavusoglu.

Flere tyrkiske journalister og redaktører blev for nylig anholdt i et tilsyneladende forsøg på at stække medier med relation til Erdogans værste rival, den i USA bosiddende religiøse leder Fetullah Gülen.

Frederike Geerdink har blandt andet skrevet bogen "The Boys Are Dead," som undersøger et bombeangreb i 2011, da 35 tyrkiske kurdere blev dræbt.