Tyskland slukker lyset for fremmedhad - undtagen Dresden

Köln har besluttet at afbryde bylys under demonstration, og islamkritikere i tusindtal går på gaden i Dresden.

Kölner Dom og det historiske centrum i den vesttyske storby ligger hen i mørke mandag aften, mens planlagte islamkritiske demonstranter er på vej ud i gaderne i flere store byer landet over.

Belysningen af den imposante bygning vil helt usædvanligt være slukket i flere timer som en stille protest mod fremmedhad.

Også rådhuset og andre historiske bygninger vil ligge hen i mørke.

Samtidig er mindst 10.000 mennesker ifølge politiet på gaden i den østtyske by Dresden, hvor de protesterer mod indvandringen og en "fremmedgørelse" af Tyskland.

I en mindre moddemonstration samme sted opfordrer folk til at "løse rigtige problemer" og kræver et "Dresden for alle".

Der tegner sig tilsyneladende et billede, at islamkritikerne har stor opbakning i Dresden, mens moddemonstrationer er langt større end de annoncerede forsamlinger imod indvandring i det øvrige Tyskland.

Tysklands antiislamiske bevægelse Pegida har mandag bebudet demonstrationer i flere tyske byer, efter at forbundskansler Angela Merkel i sin nytårstale i hårde vendinger langede ud efter bevægelsen og dens tilhængere.

Opbakningen til de planlagte demonstrationer, der bliver imødegået med moddemonstrationer, bliver en strømpil for, hvor stærkt bevægelsen står i dag.

Lysafbrydelsen i Köln er del af modaktionen "sluk lyset for racisme". Andre modaktioner finder sted i blandt andet Dresden og Berlin.

Energiforsyningsselskabet Rhein-Energie meddelte mandag, at man i samråd med Kölns bystyre har besluttet, at en af de store broer over Rhinen og den gamle by ikke vil være belyst, så længe demonstrationen står på.

22. december var omkring 17.500 mennesker på gaden i Dresden, da bevægelsen blev født i oktober, og de blev mødt af 4500 moddemonstranter.

Merkel advarede i sin nytårstale mod protestbevægelsen.

- Jeg vil sige til alle, der deltager i den slags demonstrationer: Følg ikke dem, der opfordrer til det. For alt for ofte er der fordomme, er der kulde, ja, endda had i deres hjerter, sagde kansleren onsdag i sin nytårstale.

To tredjedele af den tyske befolkning - omkring 67 procent - mener, at frygten for en islamisering bliver overdrevet, mens 29 procent finder protesterne mod en islamisering berettiget, viste en meningsmĂĄling i nyhedsmagasinet Stern op til nytĂĄret.

/ritzau/dpa