Kim Jong-un er parat til topmøde med Sydkorea

Den nordkoreanske leder åbner døren på klem for forhandlinger med naboerne i syd.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, er tilsyneladende parat til at indlede dialog med Sydkorea på "højeste niveau".

Kim Jong-un siger således i en nytårstale ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap, at han ikke kan se nogen grund til ikke at holde et topmøde med nabolandet.

- Hvis de sydkoreanske myndigheder oprigtigt ønsker at forbedre forholdene mellem Nord- og Sydkorea gennem samtaler, så kan vi genoptage møder på højt niveau, siger han i talen, der blev transmitteret af statsmediet.

- Hvis stemningen og omstændighederne er til det, så er der ingen grund til ikke at holde et topmøde, tilføjer han.

Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, kom i sin nytårstale onsdag med løfter om, at hun i det nye år vil bestræbe sig på at skabe grundlaget for en mulig samling med Nordkorea.

- Jeg vil bane vej mod en forening (af de to lande, red.) ved at lægge et solidt og konkret fundament for en sammenlægning, sagde hun.

De to lande har været adskilt i syv årtier. Den koreanske halvø blev delt i det kapitalistiske Syd og det kommunistiske Nord efter at have været under japansk kolonistyre fra 1910 til 1945.

I februar i år var der samtaler på "højt plan" mellem de to lande, dog deltog ingen statsledere ved mødet. De seneste officielle samtaler med ministre fra de to parter blev holdt i maj 2007.

Sydkorea foreslog mandag, at landene i januar genoptager samtalerne om blandt andet genforening af familier, som blev adskilt under Korea-krigen fra 1950 til 1953.

/ritzau/Reuters